ANNONS

Här utbildas framtidens mäklare

Som äldsta mäklarkedjan i landet firade Svensk Fastighetsförmedling sitt 80-årsjubileum förra året. Med bortåt 240 kontor i landet och strax under 1 200 medarbetare har man en stark och väldokumenterad position på fastighetsmarknaden såväl när det gäller hus och gårdar som lägenheter.

I sydvästra Skåne finns man representerade bland annat i Malmö, Trelleborg och i Vellinge.

Egen mäklarskola

Det nationella målet för Svensk Fastighetsförmedling är att vara marknadsledande år 2020 och med det sagt kommer man att jobba strategiskt och målinriktat för att nå dithän. För några år sedan tog man som ett led i utvecklingen, ett centralt beslut att starta en egen mäklarskola för att på så sätt hjälpa till att skapa underlag för den egna expansionen.

- Det utbildas helt enkelt för få mäklare på de utbildningar som är etablerade så vi beslöt att ta saken i egna händer, berättar Kristina Sjöblom Andreasson som är HR- och försäljningsansvarig på Svensk fastighetsförmedling och fortsätter:

- Tillsammans med Gävle högskola skapade vi en vass 17-månaders utbildning där vi startar två kullar varje år – en på våren och en på hösten. All utbildning sker på distans men man möter sina klasskamrater, som kommer från hela landet, på Arlanda en eller två gånger i månaden. Vi har gått grundligt tillväga för att möta de krav som ställs och kommer att ställas på framtidens mäklare och i detta har vi också såklart haft löpande kontakt med Mäklarsamfundet för att kvalitetssäkra. Utbildningen är inte studiemedelsberättigad så varje plats finansieras dels av oss och dels av eleven själv. Hur mycket som är vad kommer man överens om från fall till fall.

DSC_0049

Elever på gång

Mäklarskolan har nu varit igång i tre år och det strömmar hela tiden till nya sökande. Ålder spelar mindre roll men en känsla för försäljning, ordning och reda och en förmåga att möta människor var som helst i livet och skapa förtroende är viktigt.

En av adepterna i årets kull på 27 elever heter Stefan Beljkas. 22 år gammal helsingborgsbo och arbetande på försäkringsbolag i Malmö blev han tipsad om utbildningen av en kollega.

– Jag gick gymnasiet här i Helsingborg och min tanke var att vara ledig en stund efteråt och sedan satsa på antingen jurist- eller mäklarbanan. Och nu är jag här. Det är en tuff studietakt på nästan 125% så det förväntas mycket av oss och insatsen är stor. Men är man bara fokuserad och motiverad så fungerar det bra, säger Stefan Beljkas, och fortsätter:

– En stor fördel är att utbildningen är direkt knuten till Svensk Fastighetsförmedlings verksamhet, vilket gör att man kan referera direkt till verkligheten och de rutiner som finns i företaget. Samtidigt som man pluggar ska man finnas i alla fall en dag i veckan på kontoret vilket gör att man direkt kan omvandla teorin till praktik och ställa den nyvunna kunskapen i perspektiv.

Även i Malmö hittar man elever som valt att satsa på mäklaryrket via Svensk Fastighetsförmedlings utbildning. På kontoret vid Malmö Live, på Beringsgatan 2, finns Emma Topalovic, som är nyutexaminerad och Alexander Karlsson som nyss börjat och är klasskamrat med Stefan Beljkas.

– Jag läste först till textilingenjör men insåg snabbt att det inte var för mig, så sedan blev det ekonomi och IT, vilket kändes lite bättre. En anställning på bank blev ett test men jag fattade till slut att jag behövde något som inte var lika stillasittande. Så 2015, när jag jobbade hos en konkurrent till oss fick jag nys om detta projektet – och på den vägen är det. Jag gick ut nu i november och jag är väldigt nöjd. Det är hög klass på utbildningen och man läser hela tiden nära verkligheten, säger Emma Topalovic och fortsätter:

– Jag fick en flygande start och idag ett par månader efter examen har jag sålt sex objekt. Den första var en försäljning som jag tog över och sedan har det liksom rullat på och jag har fått de efterföljande uppdragen mycket på rekommendation vilket såklart är smickrande.

Att vara ödmjuk, prestigelös, nyfiken och framåt – och framförallt inte rädd för att misslyckas är en framgångsformel enligt både Emma och Alexander. Alexander Karlsson är 30 år. Född i Småland, uppväxt i Nybro och kommen till Malmö via Växjö för att ta sig an nya utmaningar. Första tentan, i fastighetsförmedling, är avklarad och godkänd.

- Jag pluggade Enterprising & Business Development i Växjö och har jobbat på Trygg Hansa sedan 2007 där jag fortfarande är kvar på halvtid under utbildningsperioden. Jag tycker att jag kommit in bra i studierna och känner mig mycket motiverad att ta en ny riktning i livet. Jag sitter på kontoret varje dag och läser och har också en handledare på plats som jag kan prata med. Precis som andra elever så kommer jag att göra praktik under tiden som jag går utbildningen, motsvarande tio veckor heltid. Jag känner att det här är helt rätt riktning för mig och miljön i klassen ger goda förutsättningar. Vi har en spännvidd åldersmässigt från 22 till 47 år så dialogen och klimatet är på ett helt annat sätt när man har lite livserfarenhet i bagaget. Det är utbildning men inte som studentlivet om man säger så, säger Alexander.

Svensk Fastighetsförmedlings mäklarutbildning

Startade: 2015

Kursstart: Vår och höst

Intag: Cirka 30 elever per kull

Längd: 17 månader

Studieform: Distans samt gemensamma sammankomster var tredje vecka.

Studiemedelsberättigad: Nej

Ämnen som läses: Fastighetsförmedling 1 - uppdragskurs 15 hp (FEU010) - Civilrätt för fastighetsmäklare - uppdragskurs 15 hp (JUU993) - Fastighetsrätt för fastighetsmäklare - uppdragskurs15 hp (JUU994) - Fastighetsvärdering och byggnadsteknik för fastighetsmäklare - uppdragskurs 15 hp (FEU021) - Ekonomi för fastighetsmäklare - uppdragskurs 15 hp (FEU020) - Skatterätt för fastighetsmäklare - uppdragskurs 15 hp (JUU995) - Fastighetsförmedling 2 - uppdragskurs 30 hp (FEU997)

Ansökan: Kontakta ditt närmaste Svensk Fastighetsförmedlingskontor.

Detta är en annons från Svensk Fastighetsförmedling - läs mer och hitta ditt lokala kontor här