Uppmaningen:

Har du pung? Kolla bollarna!

"Målet är att få folk att lida mindre"

Av
Gustav Persson

SKÅNE. Har du pung? Kolla bollarna! Det är Ung Cancers uppmaning när man i april har en kampanj i Skåne för att sprida information om testikelcancer.
– Målet är att få folk att lida mindre, att upptäcka sjukdomen i tid. Att personer blir sjuka kan man inte göra något åt men det kan vara väldigt stor skillnad beroende på när man får diagnosen, säger Martin Eriksson från Lund som själv drabbats.
När Martin Eriksson var 19 år hade han väldiga smärtor och sökte flera gånger vård utan att få hjälp, och som han själv upplever det, bli tagen på allvar.
– Jag kände mig inte välkommen till vården och när jag gick dit fick jag bara rådet att gå hem. Samtidigt visste jag inte heller mycket och hade knappt hört talas om sjukdomen. Därför är det väldigt viktigt att information sprids. Jag hade sluppit så mycket om den upptäckts tidigare.
Efter tre månader med smärta upptäcktes tillslut hela 21 tumörer som dessutom hade hunnit sprida sig. Martin hade då haft så ont att det tillslut nästan blev en lättnad att få beskedet om vad som var fel. Samtidigt som ordet cancer förstås är väldigt värdeladdat och otäckt att drabbas av.
– Eftersom jag fick min diagnos så sent krävdes sex operationer och fyra doser cellgift. Jag delade rum med en person som bara behövde en operation och en dos cellgift. Så stor skillnad är det beroende på när man upptäcker sjukdomen. Det är därför det är så viktigt att öka medvetandet om testikelcancer för att få folk att söka tidigare.
Martin förklarar att det känns bra att kunna vara med och bidra i kampanjen. Och han är tydlig med vad han hoppas att det ska leda till.
– Målet är att få folk att lida mindre, att upptäcka sjukdomen i tid. Att personer blir sjuka kan man inte göra något åt men det kan vara väldigt stor skillnad beroende på när sjukdomen upptäcks.
Kampanjen ”Kolla pungen” pågår hela april och det är Ung Cancer som ligger bakom den. Sadelskydd med uppmaningen att gå in på kollabollarna.nu har placerats ut i Trelleborg, Lund och Malmö. Dessutom har Ung cancer lanserat en sms-påminnelsefunktion och skickat ut information till vården, ungdomsmottagningar och studentföreningar.

Publicerad 13 April 2017 05:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag