Tore Cervin poserar bredvid fotot där han firar sitt mål mot Wisla Krakow på Malmö stadion 1979. Foto: Andreas Holm

Tore Cervin poserar bredvid fotot där han firar sitt mål mot Wisla Krakow på Malmö stadion 1979. Foto: Andreas Holm

MFF-Real Madrid:

Vi hade ett fantastiskt gäng

MFF-ikonen Tore Cervin om Europacupfinalen 1979 och årets Champions League

FOTBOLL. Han vann silver med Malmö FF i Europacupen 1979 och firade 30-årsfest med hockeylegenden Börje Salming. Men många minns Tore Cervin i en snöhög på Malmö stadion.
– Vi hade ett fantastiskt gäng. En enorm gemenskap och en riktigt duktig tränare i Bob Houghton. Hela säsongen och vägen fram till finalen 1979 har etsat sig fast i mitt minne, säger Tore Cervin, idag tränare för Malmö FF:s U19-lag.

Tore Cervin, uppväxt på Möllevången, började kicka boll som 20-åring i Lydia FF (nuvarande Lilla Torg FF) och gjorde debut i Malmö FF som 22-åring. Frågan är om det var tur eller förmåga att kunna se in i framtiden. 1971 stod han tillsammans med några kamrater på Malmö stadions ståplats. Då utbrast Tore att "nästa år, då ska jag spela match med MFF här".
– Och det gjorde jag. Året efter debuterade jag och avgjorde mot Djurgårdens IF. Några år senare såg jag på en Europacupfinal med en lumparpolare och sa att jag minsann skulle spela en final. Kamraten sa att jag inte var klok i huvudet, men antingen är man synsk eller haft en jäkla tur här i livet men jag fick ju spela den där finalen, säger Tore och skrattar.

”Förföljer mig”

En klassiker i Malmö FF:s historia är firande av Tore Cervins mål mot Wisla Krakow i Europacupens kvartsfinal.
– Den där snödrivan lever jag med än idag, den förföljer mig på ett positivt sätt. Ingen minns en tvåa, men många minns det målet och MFF, eftersom vi är det enda svenska lag, och amatörer på den tiden, som nått en Europacupfinal.

Mellan 1972-1980 spelade Tore 126 matcher och gjorde 55 mål i den himmelsblå tröjan. Sedan drog han till Kanada för att spela proffsfotboll i Toronto Blizzard. I hockeymeckat sprang Tore även på Börje Salming och de fann varandra direkt.
– Vi spelade tennis och firade bland annat jul och födelsedagsfester tillsammans. Det är andra tider nu. Då när många var amatörer skulle man få avsluta sin karriär på det viset. Att för en stund leva i lite lyx. Jag levde drömlivet där och fick spela fotboll i både Kanada och USA.

Blev tränare

Efter ett år flyttade Tore hem till Sverige igen för att spela med Limhamns IF innan karriären avslutades i HIF.
Sedan dess har han haft olika tränaruppdrag, har bland annat tränat Oscar Lewicki i både Limhamn och MFF, och är sedan tio år tillbaka anställd i Malmö FF, klubben han vunnit tre SM-titlar och nått Europacupfinal med.

Nu för tiden tränar han MFF U19 tillsammans med Anders Palmér och står, precis som a-laget, inför tuffa matcher i Europa.
– Vi som gamla spelare vet hur det är att vara skadade, bli petade och ha svackor i spelet. Vår utmaning är att ge spelarna stöd och samtidigt få de att hålla rätt fokus. Vi mötte Öster och GAIS förra veckan. Vi tar alltid en match i taget. Real Madrid fanns inte i tankarna då. Nu är den vår viktigaste match, säger Tore, vars adepter spelade 0-0 mot PSG för två veckor sedan.

Malmö FF U19 spelar sin match i Youth Champions League i morgon mot Real Madrid på Malmö ip klockan 15.30.
 
Fotnot: Europacupen (för mästarlag) kallas idag för Champions League

Publicerad 30 September 2015 08:00