Almir Buhic debuterar som huvudträanre med LB07 i division 2. Foto: Markus Celander

Almir Buhic debuterar som huvudträanre med LB07 i division 2. Foto: Markus Celander

LB07 ska tillbaka till eliten

Men nys tränaren beskriver division 2 som "rätt serie" som läget är nu

Av
Markus Celander

LIMHAMN. Efter fem säsonger som assisterande tar Almir Buhic klivet upp som huvudtränare för LB07.
– På längre sikt ska LB07 vara ett elitlag igen, men som läget är nu så vill vi vara ett bra division 2-lag som förädlar unga spelare, säger 38-åringen.

LB07 åkte ur division 1 i höstas, vilket inneburit ändringar i spelartruppen. Klart just nu är dock att två spetsspelare stannar – Hisham Ali och Charles Anderson.
– Jag hoppas att fler stannar. Men vi har duktiga unga spelare som fyller på underifrån och som kommer att göra bra i från sig i division 2, säger Almir Buhic.

Matchen i MM nyligen mot blivande serierivalen, storsatsande Prespa Birlik, ökade hans optimism. Seger med 3-2, och det med ett lag där endast två spelare, Jesper Claesson och Francis Mensah, var startspelare i 2013 års trupp.
– Jesper och Francis är inte gamla, 20 respektive 19. Och resten av laget som slog Prespa var mellan 16 och 19 år. Även Prespa saknade en del spelare, men hade fler rutinerade på plan än vi. Det känns lovande.

Få tid på sig

Klivet ner i division 2 innebär lite billigare resnota. Det är ju bra, menar Buhic, som däremot medger att han inte har hunnit skaffa sig någon örnkoll på alla lagen.
– Division 1 kunde jag utantill efter fem säsonger. Som nykomling nu i en serie med lag från Småland och Blekinge är det svårare att försöka förutsäga något.

Lättare då att kolla in och bilda sig en uppfattning om seriekonkurrenterna som håller till i den geografiska i närheten, menar Almir Buhic. Förutom nämnda Prespa Birlik är det Rosengård, Kvarnby och Höllviken.

”Rätt serie”

Något snack om att LB07 ska ånga rätt i genom division 2 och upp i ettan vill inte nye tränaren ge sig in i. Med tanke på klubbens uttalade satsning på 75 procent egna produkter ser Almir Buhic framför sig en tid av konsolidering.
– Division 2 känns som rätt serie, där vi kan låta unga spelare få tid på sig att utvecklas. Jag blir jätteglad om de sedan går vidare till lag på högre nivå. Vi vill vara laget som lockar unga spelare, de ska veta att de utvecklas hos oss. Men på längre sikt vill vi givetvis uppåt igen.

Kan sina roller

LB07 ska sätta sig i respekt 2014 genom att truppen ska genomsyras av tre ledord, förklarar Almir Buhic.
– Disciplin, kollektiv och fysik.
Hans drömscenario är ett LB07 som visar upp ett aggressivt försvarsspel, där alla kan sina roller.
– Och så fort vi vinner boll och motståndaren är oorganiserad så är det framåt som gäller. Men vi måste också kunna vårda boll och bygga upp spel i högt tempo, med mycket rörelse och få tillslag.

Almir Buhic kommer att assisteras av Tommy Ringblom. Enligt Almir Buhic en ung, engagerad och kunnig tränare.
– Han har tidigare tränat ungdomslag i Hyllie IK. Det funkar mycket bra mellan oss, och jag är glad över att ha honom med på resan.
@Fakta Brod Bold:
Fotnot. Tidigare tränaren för LB07:s herrar, Sven Sjunnesson, har tagit över LB07:s damer, som spelar i nästhögsta serien, Elitettan.

Publicerad 08 January 2014 10:00