Full fart Lars-Erik Skiöld kör fys med Vellinge IF:s damer.
Foto: Markus Celander

Full fart Lars-Erik Skiöld kör fys med Vellinge IF:s damer. Foto: Markus Celander

Lars-Erik Skiöld om den 19 oktober 1980 ...

... och balanserade Vellingedamer 2010

Av
Markus Celander

FOTBOLL. 19 oktober 1980. Historisk match på Malmö stadion: IFK Malmö är sekunder från att gå upp i allsvenskan när Gais slår in en straff i slutminuten. I hemmalagets deppiga spelartrupp finns en av världens bästa brottare.
25 januari 2010. Vanningen sporthall: Lars-Erik Skiöld håller i fysträningen för Vellinge IF:s damlag.

Brottning och fotboll har genom åren överlappat varandra för Lars-Erik Skiöld: för trettio år sedan tillhörde han världseliten i brottning med medaljer i OS-, VM- och EM-sammanhang. Samtidigt spelade han i IFK Malmö.
- Vi var en minut från allsvenskan, säger Lasse och skakar på huvudet som om han fortfarande inte släppt det.Började med Malmö FF

Idag gäller fortfarande kombinationen brottning-fotboll för Lasse. Han lämnade nyligen jobbet som ungdomstränare i Sparta för att senare i år ta över som huvudtränare i Starke. Och sedan två år tillbaka är han fystränare för Vellinge IF:s senior- och juniorlag.
Hans erfarenheter från brottningen kommer väl till pass när han håller de svettiga passen med Vellingespelarna.
- Numera kör de flesta fotbollsklubbar brottningsträning. Jag började hålla i sådana träningar i mitten av 90-talet med Malmö FF, och sedan har jag fortsatt genom åren med en rad andra klubbar.
Brottningsträningen tvingar spelarna att utveckla balans och rörlighet: de använder varandra som "vikter" – lyfter varandra, flyttar på varandra och bär varandra i famnen eller på ryggen, förklarar Lasse.


Klistrad vid radion

Men hur var det nu med den där för IFK Malmö ödesdigra matchen mot Gais 1980?
Har han släppt det?
- Hm. Jag var mest reserv, det var ju brottningen jag satsade på.
Faktum är att Lasse inte ens var på Malmö stadion den där oktoberdagen, utan i Lidköping för att brottas Robban Cup.
- Men jag satt klistrad vid radion däruppe och hörde matchen. Precis när Gais fick den där straffen ropade folk efter mig – jag skulle in på mattan och möta en finne, men jag kunde inte slita mig från radion, "Lasse, du har match nu", men jag sa vänta lite, måste höra detta bara.

"Mycket skratt"

Vellinges damspelare skrattar och tjoar konstant i Vanningen sporthall. Mitt i bland dem far Lars-Erik Skiöld runt och ger direktiv.
Vid sidan av står assisterande tränaren Timo Närhi med ett leende på läpparna.
- Jättebra träning, säger han. Förhoppningsvis innebär den färre skador – spelarna blir starkare och det är mycket skratt.

Publicerad 26 January 2010 00:00