Bengt Nilsson kommer ofta till Peter Eklunds butik.

Bengt Nilsson kommer ofta till Peter Eklunds butik. Foto: Åse-Marie Nilsson

Växlade ned för att öppna butik

Peter lägger ny räls

MALMÖ.

Peter Eklund, som sysslat med modelljärnvägar sedan barnsben, hade inga tankar på att öppna en affär. Men när han blev tipsad om den lilla lokalen på Östra Stallmästaregatan slog han till. Att sälja modelltåg är inte lukrativt, men väldigt kul, menar han.

Denna artikel är en återpublicering.

– Jag har jobbat med tekniska grejor inom industrin hela livet. Numera är det ett häftigt tempo och man kan jobba hur långa dagar som helst. I butiken är det lugnt och här har jag de bästa arbetsdagarna. Det är väldigt kul, men det går tyvärr inte att leva på det, säger han.

Bengt Nilsson och Peter Eklund gillar modelltåg, dock från olika epoker och skala.

Bengt Nilsson och Peter Eklund gillar modelltåg, dock från olika epoker och skala. Foto: Åse-Marie Nilsson

Peter Eklund har gått ned till 80 procent i arbetstid för att hinna med Modellcentralen, som har öppet fredagar och lördagar. Han tror att det finns en marknad, men att det gäller att få folk att hitta till butiken i Slottsstaden.

– Jag skulle vilja att fler hittade hit. Man kan komma och klämma på grejor och snacka. Det här är den enda renodlade affären för modelljärnväg i Malmö som jag känner till.

Peter Eklund hade ingen tanke på att öppna en affär.

– Det fanns en sådan här affär på Fersens väg som lade ned i somras, när innehavaren gick i pension. Jag funderade ett tag på att ta över den, men det fungerade inte ekonomiskt. Därefter stannade tanken på att öppna eget och när jag fick tips om den här lokalen slog jag till.

"Den enda renodlade affären för modelljärnväg

i Malmö"

Som Kalmarbo veckopendlar han till Malmö, där flickvännen finns. Peter Eklund kommer från en järnvägssläkt och har hållit på med modelljärnvägar sedan han fick sitt första Märklintåg julen 1969. Då var det leksaker, det var först i vuxen ålder som han tyckte att modelljärnvägar blev riktigt intressant.

– Jag gick med i föreningar. Om man inte har plats hemma kan man vara med i föreningar och bygga upp modulbanor i sporthallar. Det är väldigt socialt.

Vad är grejen för dig med modelljärnväg?

– Dels det tekniska, dels att skapa landskap. Men det där är väldigt individuellt. Det kan vara ett historiskt intresse eller att man är intresserad av teknikhistoria och/ eller arkitekturhistoria. Vissa håller på med epoker. En del kör bara engelska tåg eller franska.

Vilken epok gillar du?

– Jag gillar slutet av epok 3, slutet av 1960-talet, då det fortfarande fanns ånglok. Numera behöver jag glasögon, siffrorna är större på tågen från den här fasen, så det är ju bra.

Publicerad 11 July 2019 00:00