Från vänster: polismästare Stefan Sintéus, Kenza Sifoun och Sture Riis.

Från vänster: polismästare Stefan Sintéus, Kenza Sifoun och Sture Riis. Bild: Polisen

Modiga Malmöbor får pris för civilkurage

Cyklade ikapp rånarna

MALMÖ.

Polisen i Malmö delar årligen ut pris till medborgare som uppvisat civilkurage. På grund av sina rådiga ingripanden vid två olika händelser, utdelas nu årets pris till Kenza Sifoun, 32, och Sture Riis, 18.

Av
Sofia Sundqvist

– I dagens samhälle är civilkurage och allmänhet som ingriper när det behövs, något som inte kan tas för givet, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

Det var förra året som Kenza blev vittne när en äldre kvinna rånades på sin handväska. Då bestämde hon sig för att agera.

Hon cyklade ikapp rånarna och lyckades ta tillbaka handväskan, för att sen återlämna den till kvinnan.

Kenza arbetar som fritidspedagog på en skola och kände igenom sitt yrke igen ynglingarna. Därför kunde hon även peka ut dem till polisen.

En annan som också tilldelades ett civilkurage-pris var Sture Riis.

När Sture jobbade i en kiosk förra sommaren, så kommer det en kvinna och berättar att hennes väninna fått hjärtstopp i en husbil i närheten. Sture, som var 17 vid tillfället, agerar snabbt. Han tar med sig en hjärtstartare som finns i kiosken och springer till husbilen. Väl där påbörjar han HLR.

Ytterligare en person ansluter och hjälper vid återupplivningsförsöket, och 112 kontaktas. Trots det snabba agerandet så går kvinnans liv tyvärr inte att rädda och hon avlider på plats.

– De medborgare som vågar visa ett civilkurage som i exemplen ovan, ska veta vilket fantastiskt jobb och ingripande de gjort. Det är därför som jag vill uppmärksamma Kenza och Sture för deras rådighet, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

Publicerad 13 June 2019 00:00