"Helfrids flickor" 2019. Från vänster: Marianne Falster, Kerstin Svensson, Inga Lindblad, Inger Hansson, Inger Anderberg, Inga Svensson (längst fram), Siv Hansson, Ulla-Britt Brinne, Gunnel Nyman och Inger Hart. Foto: Markus Celander

"Helfrids flickor" firar 70-årsjubileum

"Gamla limhamnare håller på traditionen"

LIMHAMN.

”Helfrids flickor” från Karl Johansskolan i Limhamn firar 70-årsjubileum. ”Vi har så många minnen att prata om när vi träffas”, säger en i klassen, Inga Svensson.

Av
Markus Celander

Flickklassen på Karl Johansskolan tog examen 1949. Avslutningen hölls i Kyrkgrottan vilket var vanligt på den tiden – Kyrkgrottan är en stor grop mellan Öresundsgården och Hyllie Kyrkoväg som uppstod när man letade kalk där, men som sedan kom att användas som amfiteater vid stora evenemang fram till 1950-talet.

– Vi är inte unga längre men har fortfarande så roligt när vi ses, säger Inga Svensson 70 år senare.

När de gick ut Karl Johansskolan 1949 bestod klassen av ett 30-tal 14-åriga flickor. Efter det har de haft återträffar regelbundet. På 70-årsjubiléet som de håller på Restaurang Ribersborg sitter tio damer runt bordet.

– Tyvärr blir vi färre och färre för varje gång vi ses, säger Inga Svensson.

Hon påpekar att 70-årsjubileum likt deras torde vara sällsynta.

– Man har ju läst om 50- och 60-årsjubileum, men att en skolklass fortfarande träffas efter 70 år, ja, det är lång tid.

Varför träffas ni fortfarande?

– Ja, säg det, svarar tidigare barnmorskan Inger Anderberg, som sitter mittemot Inga.

Hennes svar möts av munterhet. Från andra sidan bordet förklarar Siv Hansson deras livliga möten med att 35orna är en bra årgång, medan Inger Hart konstaterar att ”gamla limhamnare håller på traditionen”.

Samtliga enas till slut om att klassen, "Helfrids flickor", hade en väldigt bra sammanhållning, att de alla var vänner med varandra och det är därför de hållit fast vid sina återträffar under alla dessa år.

"Helfrids flickor" 1949. Foto: Privat

Brukar alla från klassen komma till dessa träffar?

– Ja, säger Inga Svensson. De som kan i alla fall. Där finns ytterligare fem, sex av oss kvar, men de orkade inte ta sig hit idag.

Några av damerna runt bordet bor fortfarande i Limhamn, men Inga Svensson är en av dem som lämnade. Idag bor hon i Oxie, men många limhamnare minns henne från fiskdisken på Malmborgs på Linnégatan. Den hade hon hand om från det att Malmborgs öppnade där 1972 till hon gick i pension 25 år senare.

– Folk kommer fortfarande fram till mig och hälsar och pratar. Det är roligt, tycker jag, säger hon.

Deras lärarinna på Karl Johansskolan hette Helfrid Lindell, och klassen blev känd som ”Helfrids flickor”.

– Det fick vi alltid höra: ”Nu kommer Helfrids flickor”, säger Inga Svensson innan det blir hennes tur att beställa från menyn.

Publicerad 12 June 2019 15:00