Mannen förlorar nu sitt kontrakt för hyreslägenheten på Persborg.

Mannen förlorar nu sitt kontrakt för hyreslägenheten på Persborg. Arkivfoto: Åse-Marie Nilsson

Svajigt äktenskap inte skäl till att ha två lägenheter – hyresgäst sägs upp

Ville behålla lägenheten för en eventuell separation

MALMÖ.

Mannen bodde i en bostadsrätt, med fru och barn, och hade samtidigt en hyreslägenhet i fall att han och frun skulle separera. Men nu sägs hyreskontraktet upp på grund av svartuthyrning. En eventuell framtida skilsmässa är inte ett skäl till att ha två lägenheter, anser hyresnämnden.

Svartuthyrningen upptäcktes när hyresvärden kom på ett oanmält besök i hyreslägenheten på Persborg, skriver Hem och hyra. En engelsktalande person befann sig i lägenhet, hade precis varit tvättstugan och verkade vara bosatt i lägenheten. Mannen som stod på hyreskontraktet var sedan tre år folkbokförd i en bostadsrätt på en annan adress, tillsammans med sin familj. Hyresvärden sa upp honom, vilket ogillades av förstahandshyresgästen. Han sa att mannen som befann sig i lägenheten bara var inneboende som dessutom hjälpte till i förstahandshyresgästens företag. Vidare uppgav han att han själv befinner sig i lägenheten minst två nätter i veckan.

När förstahandshyresgästen sades upp folkbokförde han sig i hyreslägenheten, men hyresvärden tog ärendet till hyresnämnden som går på hyresvärdens linje: Mannen ska flytta. Att han vid förhandlingen i hyresnämnden sa att han behöver lägenheten ifall han och hans fru ska separera i framtiden är inget skäl till att behålla lägenheten, menar nämnden. Det hjälper inte att äktenskapet varit svajigt, skriver Hem och hyra.

Publicerad 11 June 2019 00:00