Sölve Stenberg filear torsk till restaurangens fish&chips.

Sölve Stenberg filear torsk till restaurangens fish&chips. Foto: Åse-Marie Nilsson

Hoddorna har fått sin första lunchservering

Här serveras fiskrätter med bland annat egenfångad torsk

MALMÖ. Nu har de klassiska fiskehoddorna fått sin första lunchrestaurang. Under hela sommaren serveras här fiskrätter bland annat på egenfångad torsk.

– Många har frågat om man inte kan sitta här och äta en fisklunch, så när en hodda blev ledig slog vi till. Det är en fin grönyta bakom hoddorna och människor blir nästan chockade av ytan där bak, eftersom det är inte är något man tänker på, säger Tobias Hammar, delägare i Blå hoddan.

Tobias Hammar med något av dagens fångst.

Tobias Hammar med något av dagens fångst. Foto: Åse-Marie Nilsson

Fiskehoddorna flyttade från Citadellsvägen till Banérkajen vid Sjöfartsmuseet 1956. I fyra av hoddorna säljs fisk och en av dem är Blå hoddan, som Hans Hammar köpte 2004. Några år senare blev sonen Tobias Hammar delägare och nu är även Sölve Stenberg med på båten. För att utveckla verksamheten köpte de för två år sedan första hoddan på gatan med tanken att kunna erbjuda street food.

I ytan bakom hoddorna röks lax.

I ytan bakom hoddorna röks lax. Foto: Åse-Marie Nilsson

I höstas erbjöd de fiskrätter och delikatesser som take-away. I maj öppnade deras lunchsatsning, en uteservering i två plan, som ska vara öppen hela sommaren, klockan 11-16. Här serveras bland annat fish &chips på egenfångad torsk.

–Vi har en superduktig kock, Mattia Vimercati, som var tidigare kökschef på Embassy of Sagrantinia. Sedan hjälper mamma hjälper till och Sölves mamma hoppar in ibland. Det är ett riktigt familjeföretag, säger Tobias Hammar.

Lunchserveringen håller öppet hela sommaren. När det är fint väder blir serveringen snabbt full.

Lunchserveringen håller öppet hela sommaren. När det är fint väder blir serveringen snabbt full. Foto: Åse-Marie Nilsson

Nästan varje dag är han ute och fiskar i Öresund och just den här dagen är torsken fångad tolv sjömil ut. Andra gånger får han sin fångst betydligt närmare kusten.

– Jag fiskar strandkrabbor precis utanför Sibbarp, som kokas till fisksoppa eller säljs som fond. Jag vet ingen annan som gör det. Det är inte så mycket kött på dem så de är svåra att äta, men smakmässigt påminner de lite om hummer.

Man ville behålla den rustika miljön på uteserveringen.

Man ville behålla den rustika miljön på uteserveringen. Foto: Åse-Marie Nilsson

Det blir fiske efter säsong. Torsk fångas året runt, spätta och skrubba på sommaren och på hösten blir det kustnära öring och abborrar.

– Eftersom det är bräckt vatten får abborrarna fantastiska färger: starkt brinnande orange, grönt och svart. Det är inte helt ovanligt att man får abborrar på två kilo.

Torskens skinn torkas för att kunders hundar ska kunna tugga på det.

Torskens skinn torkas för att kunders hundar ska kunna tugga på det. Foto. Åse-Marie Nilsson

Numera är det inte många yrkesfiskare kvar. Tobias Hammars fiskebåt är en av fyra i Limhamns hamn.

– Eftersom vi är så få hjälper vi varandra och berättar var det finns fisk. Så var det inte alls förr.

Publicerad 11 June 2019 00:00