Familjen Åkerblom är nyinflyttade i Troellska Villan i Gamla Limhamn.

Familjen Åkerblom är nyinflyttade i Troellska Villan i Gamla Limhamn. Foto: Ida Eriksson

Familjen Åkerblom satte sin prägel på omtalat gatuhus

HEMMA HOS.

En gång var det gula gatuhuset på Järnvägsgatan 27 i Gamla Limhamn en tandläkarmottagning. En gång var det en mjölkaffär. Det har också varit regissören Jan Troells barndomshen. Nu är det familjen Åkerbloms nya bostad – ett hus som från början inte riktigt var vad de hade tänkt sig, men som magkänslan ändå sa att det var helt rätt. Efter fem månader i huset har alla bitar fallit på plats – och ett envist rykte om de nya ägarna har dementerats.

Av
Ida Eriksson

På Järnvägsgatan är det full rörelse, en solig fredagseftermiddag. På Gateau sitter folk och fikar på uteserveringen och i butikerna handlas det inför helgen. För en förbipasserande är det svårt att ana en stor trädgård på andra sidan av det Troellska villan. Men på baksidan ser gatuhuset ut som vilken friliggande villa som helst, med en stor uteplats med flera gröna krypin för lek och umgänge. Det finns också en stor matplats under pergola och en carport.

Både matrummet, salongen och tv-rummet har eleganta kristallkronor i taket. Tavlan med Malmömotiv är målad av Gunilla Mann.

Både matrummet, salongen och tv-rummet har eleganta kristallkronor i taket. Tavlan med Malmömotiv är målad av Gunilla Mann. Foto: Ida Eriksson

För familjen Åkerblom, som flyttade in vid årsskiftet, är det första sommaren i bostaden och trivselfaktorn är hög.

– Det var kanske inte riktigt det här huset vi hade tänkt oss. Ett stort kök och en tvättstuga var överst på priolistan när vi letade ny villa och vi hade inte tänkt oss ett gatuhus. Här finns varken stort kök eller tvättstuga, men magkänslan tog över, berättar Markus Åkerblom.

Markus ville helst bo på Kulladal medan Maria ville fortsätta att bo i Västra Malmö.

– Så vi kompromissade och bosatte oss i Västra Malmö säger Markus med viss ironi i rösten.

Foto: Ida Eriksson

Med en omfattande renovering har de satt sin egen prägel på det historierika huset. Både Markus och Maria är fastighetsmäklare i grunden och hade en tydlig bild av hur de ville forma nya bostaden.

– Vi har försökt bevara mycket av det gamla. Vi valde till exempel att renovera originalfönstren, med linolja och kulturglas, istället för att sätta in nya som hade blivit billigare. Vi har också en väldig tur, Marias pappa Ronny är händig och har lagt otaliga timmar på att hjälpa till med renoveringen., säger Markus.

Inredningen är klassisk och modern.

–  Vi blandar nyinköp med att gå på auktioner och vissa fynd på Blocket, berättar Maria Åkerblom.

"De hade dubbla

dörrar för att man inte skulle höra

skriken från

mottagningen."

Gamla köpekontrakt. 1913 såldes huset för 31 000 kronor.

Gamla köpekontrakt. 1913 såldes huset för 31 000 kronor.

Hemmet är mycket viktigt, både för henne och Markus.

– Det är det vi prioriterar högst, här spenderar vi mycket tid med familj och vänner, säger de.

I trappen upp till övervåningen hänger ett flygfoto över Limhamnpå 1920-talet tillsammans med gamla köpekontrakt som vittnar om husets historia. Det har haft fem ägare, varav en är regissören Jan Troells far. Jan Troell växte upp i huset på 1930-talet och därför kallas det än idag för Troellska villan. Maria och Markus brukar se folksamlingar som är på guidade rundvandringar i staden stå och titta mot bostaden.

– Vi ska gå på en sådan och höra vad de säger, säger Maria Åkerblom.

Tv-rummet. Tavla av Carolina Gynning.

Tv-rummet. Tavla av Carolina Gynning. Foto: Ida Eriksson

Huset har en gång i tiden inhyst en tandläkarmottagning, vilket de dubbla dörrfästena vittnar om.

– Jag vet inte hur mycket som är sant, men jag har hört att de hade dubbla dörrar för att man inte skulle höra skriken från mottagningen. Det var många som inte hade råd med bedövning på den tiden, berättar Markus Åkerblom.

Det är klart att även Ellen ska ha ett eget kök, i köket.

Det är klart att även Ellen ska ha ett eget kök, i köket.

Att Troellska villan är känt för många i Limhamn var något som familjen Åkerblom blev varse om innan de skulle flytta in. Det pratades nämligen mycket bland ortsborna om vad som skulle hända med huset.

– Det gick ett rykte, som vi hört från flera oberoende källor, att det var en familj med tio barn som skulle flytta in här, säger Markus.

Hur ryktet uppstod vet de inte, men de har inte tio, utan ett barn och det är 17 månader gamla Ellen.

– Sedan är vi kontaktfamilj åt en nioårig flicka varannan helg, berättar Maria.

Ellens rum inbjuder verkligen till lek.

Ellens rum inbjuder verkligen till lek. Foto: Ida Eriksson

Ellen har tröttnat på att sitta still och visar vägen till sitt rum. Det är ett ombonat barnrum som verkligen inbjuder till lek. Stora gosedjur, en te-hörna, ett bollhav och en gunghäst är några av de favoriter som Ellen har att välja mellan. Nu faller valet på sistnämnda och hon spricker upp i ett brett leende när hon får fart på hästen.

– Sedan Ellen kom vill vi ju mest vara hemma med henne på fritiden. Här trivs vi alla väldigt bra, säger Markus Åkerblom.

Familjen Åkerblom

Består av: Maria Åkerblom, 32 år, Markus Åkerblom, 37 år, Ellen 17 månader och hundarna Sammy och Ludde.

Jobbar: Maria är organisationscontroller, men föräldraledig för närvarande, på Våningen & Villan där Markus är delägare och vice vd. Markus är även delaktig i ett par andra bolag vid sidan om samt ordförande i Kulladals fotbollsförening.

Publicerad 08 June 2019 07:00