"Den feedback vi får från allmänheten är att många upplever att det blivit mycket lugnare och att det känns tryggare att vistas i området. Det är glädjande, för det är ju det som är målet med vårt arbete", säger Erik Jansåker, Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Glädjande besked för Malmös utsatta områden: "En positiv utveckling"

Dock fortsatt oförändrat i Rosengård

MALMÖ. Polisen har för tredje året i rad tagit fram en nationell "lägesbild för utvecklingen i utsatta områden" i landet. Malmö har alltjämt fyra områden med på listan, men man ser en positiv utveckling i tre av områdena.

Av
Cesar Fältskär

Malmös tre "utsatta områden" är södra Sofielund, Rosengård söder om Amiralsgatan, Nydala/Hermodsdal/Lindängen, samt ett så kallat "riskområde" - Holma/Kroksbäck/Bellevuegården. Nu ser man förändring och förbättring i områdena.

Området Holma/Kroksbäck/Bellevuegården har arbetat hårt för att förbättra situationen. Kommun- och områdespoliser har tillsammans med Malmö stad jobbat intensivt i många år, och snabba insatser har kunnat göras på grund av det täta samarbetet.

– Den feedback vi får från allmänheten är att många upplever att det blivit mycket lugnare och att det känns tryggare att vistas i området. Det är glädjande, för det är ju det som är målet med vårt arbete, säger Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef Malmö Söder, i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Precis som i Holma/Kroksbäck/Bellevuegården har södra Sofielund utvecklats till det bättre. Arbetetsättet är detsamma. Polisens satstning "Sluta skjut", en satsning för att begränsa antalet skjutningar i området, samt riktade satstningar mot den öppna narkotika handeln har lett till att många av de tongivande kriminella idag avtjänar fängelsestraff.

– Det är ingen tvekan om att många parter har dragit sitt strå. Det handlar om ett mycket nära samarbete mellan fastighetsägare, boende, Malmö stad, poliser och en vilja att stödja verksamheter i området. Men det finns utmaningar kvar, ingen kan säga att allt är löst. Här vill fastighetsägarna arbeta än mer för att lösa detta, berättar Hjalmar Falck, Malmö stads utvecklingssamordnare för Sofielund.

Även polisen är positiv inför områdets utveckling.

– Vi har under en längre tid sett en positiv utveckling på södra Sofielund. Arbete fortsätter nu lika målinriktat för att den trenden ska hålla i sig och förbättras ytterligare. När polisens lägesbild publiceras nästa gång hoppas vi att området är så pass tryggt att det lyfts bort från listan över "särskils utsatta områden", säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef Malmö Norr.

Läget i området Rosengård söder om Amiralsgatan ser ut att vara oförändrat, även om polisen tycker sig se att deras arbetet går i rätt riktning.

– I rapporten ser det ut som att det inte skett någon förändring här, vare sig negativ eller positiv, men jag menar att det även här går åt rätt håll. Vårt arbete i den här delen av Rosengård gör att det ser ljusare ut, säger Erik Jansåker.

Polisen betonar dock att situationen för de arbetande och boende i de utsatta områdena fortfarande är väsentligt påverkad, och kräver fortsatt krafttag från samhället.

Publicerad 07 June 2019 14:06