Jenny Nyberg skulle helst vilja att betygen förmedlades digigalt.

Jenny Nyberg skulle helst vilja att betygen förmedlades digitalt. Arkivfoto: Åse-Marie Nilsson

Inga betyg delas ut på skolavslutningen – vill motverka betygshets

"Många jämför sina betyg och blir ledsna"

MALMÖ. För att motverka betygshets delas inga betyg inte ut på Oxievångsskolans skolavslutning. Istället skickas de hem till eleverna.

– Det är lätt att fokus hamnar på betygen istället för att skolavslutningen ska vara en trevlig stund. Många elever jämför sina betyg och en del blir ledsna. Vi vill ju att eleverna ska gå på lov med en bra känsla i magen, säger Jenny Nyberg, rektor på Oxievångsskolan.

Hon menar att eleverna vid terminsslutet redan vet vad betygen blir.

– Betygen ska ju inte komma som en överraskning. Alla har haft betygssamtal med sina lärare och det är ju bara bokstäver på ett papper.

Redan vid skolavslutningen för ett år sedan skickades betygen hem till eleverna. Med undantag för dem i årskurs 9. I julas skickades betygen hem till samtliga elever, även de i årskurs 9, och nu till sommarlovet blir det likadant.

– En del elever har uttryckt att de vill ha betygen i posten samma dag som skolavslutningen, så vi ska försöka ordna det, säger Jenny Nyberg.

Överlag har reaktionerna varit positiva, menar hon.

– Många tycker att det är bra. Jag ser gärna att det fanns ett digitalt system där man kan se betygen. Det vore bra inte minst ur ett miljöperspektiv.

Publicerad 25 May 2019 00:00