Kafét har varit stängt sedan september förra året.

Kafét har varit stängt sedan september förra året. Foto: Privat

Nu öppnar kafét i Beijers park

Säsongspremiär den 25 maj

MALMÖ.

Nu är det klart att Baristakollektivet kommer att driva kafét i Beijers park. Den 25 maj slår de upp dörrarna.

2014 startade Simon Scholz Baristakollektivet med sina vänner. De hade träffats på en musikfolkhögskola några år tidigare och hamnat i Malmö.

– Jag köpte in två kaffemopeder och vi åkte till festivaler och marknader för att sälja kaffe och spela musik. Vi har gjort det i många år nu och lite olika kompisar har varit med. Bland annat har vi hållit baristakurser för nyanlända och stått i Skanörs hamn.

För några veckor sedan blev kontraktet med Malmö stad att ta över verksamheten i kafét i Beijers park klart. Nu har arbetet med bland annat att bestämma koncept och meny börjat.

– Nu ska vi få allting på plats. Vår specialitet är ju kaffe så här långt. Ja, och musik, förstås, säger Simon Scholz.

Baristakollektivet i Skanörs hamn.

Baristakollektivet i Skanörs hamn. Arkivfoto: Åsa Meierkord

Helgen den 25–26 maj premiäröppnar kafét. Helgen därpå håller det också öppet. Från och med nationaldagen är det öppet varje dag hela sommaren. Tanken är att kunna ha öppet även under lågsäsong.

– Vi vill ha öppet även då, men vi ska prata mer om det i sommar.

Är det ett stort steg att ta från kaffemopeder till ett kafé?

– Det är det säkert. Men vi har deltagit i stora arrangemang, som Malmöfestivalen och Falsterbo horse show, och är vana att jobba i ett oerhört snabbt tempo. En del av oss har också restaurangvana, säger Simon Scholz.

Kommer ni att servera mat?

– Vi har tänkt att ha lunch, men exakt vad det blir är inte satt ännu. Det finns ganska begränsade möjligheter att laga mat i det lilla köket, där det bara finns en spis.

Varför blev det just kafét i Beijers park?

– Jag fick upp ögonen för kafét när jag jobbade på kulturhuset i Kirseberg förra sommaren. Jag tyckte det fanns väldigt många härliga Kirsebergsbor och gillade Kirseberg. Parken är också fantastiskt vacker.

Det lokala engagemanget för kafét är väldigt stort. Hur känns det?

– Ett sådant engagemang är fantastiskt, samtidigt som det innebär ett stort ansvar.

Publicerad 24 May 2019 00:00