Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, statsminsiter Stefan Löfven (S) och kommunalrådet Roko Kursar (L) under fredagens presskonferens.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, statsminsiter Stefan Löfven (S) och kommunalrådet Roko Kursar (L) under fredagens presskonferens. Foto: Ritzau Scanpix

Malmö står värd för konferens mot antisemitism

Statschefer bjuds in

MALMÖ. Nästa år anordnas en internationell konferens i Malmö mot antisemitism och för hågkomsten av Förintelsens offer. Det meddelade statsminsiter Stefan Löfven på fredagen vid ett besök i Malmö.

Konferensen äger rum den 27-28 oktober 2020. Statschefer och experter från hela världen bjuds in.

Malmö och Skåne har en särskild plats i judarnas historia. Många som överlevde nazisternas koncentrationsläger och som flydde till Sverige hamnade i Malmö, bland annat med hjälp av Folke Bernadottes vita bussar.

Samtidigt vittnar många judar som bor i Malmö om hur de utsätts för hot och trakasserier på grund av sin tro.

År 2015 gick det så långt att USA:s dåvarande president Barack Obama skickade ett särskilt sändebud till Malmö för att understryka allvaret i situationen.

– Med denna konferens fortsätter vi vårt viktiga arbete att motverka antisemitism. Var än antisemitismen finns, och hur den än uttrycks, så ska den belysas och bekämpas. Jag är glad att Malmö stad vill ta sig an detta tillsammans med regeringen, säger statsminister Stefan Löfven.

Publicerad 24 May 2019 12:43