Tre platser i Malmö får fimpzoner.

Tre platser i Malmö får fimpzoner. Foto: Stock Adobe

Klart: Malmö först i landet att införa "fimpzoner"

Börjar med tre rökrutor på kommunal mark

MALMÖ. Lagom till det nya rökförbudet träder i kraft kommer Malmö stad att ha infört kommunala rökrutor, eller ”fimpzoner”. Man börjar med tre på försök.

Den 1 juli förbjuds rökning på flera allmänna platser, som uteserveringar, busshållplatser, tågperronger, lekplatser och idrottsplatser. Då ska det finns tre rökrutor på plats, på Lilla torg, Södertull och Möllevången. Tre platser med mycket uteserveringar – och mycket skräp.

– Det blir inte rökrutor som i skolan med markerade linjer utan det blir några parkbänkar, ett askfat och tydlig skyltning att här får man röka. Vi kallar det inte heller för rökrutor, utan fimpzoner, säger Andreas Schönström, (S), ordförande i tekniska nämnden.

Malmö stad har stora problem med nedskräpning, varav fimpar står för en stor del.

– Fimparna innehåller plast som hamnar i havet, som blir mikroplaster, som hamnar i fisk och som vi får i oss när vi äter våra fiskpinnar. Om människor fimpar på rätt ställe kan Malmö stad ta hand om fimparna, säger Andreas Schönström.

Fimpzonerna, som kommer att kosta 200 000 kronor, kommer att utvärderas till hösten, när uteserveringarnas högsäsong är över.

– Det kan mycket väl bli fler fimpzoner i Malmö om utvärderingen faller väl ut, säger Andreas Schönström.

Publicerad 24 May 2019 11:37