Trots tydliga symptom på blindtarmsinflammation skickades flickan hem från sjukhuset.

Trots tydliga symptom på blindtarmsinflammation skickades flickan hem från sjukhuset. Foto: Adobe Stock

Fyraåring skickades hem med "halsfluss" – visade sig vara livshotande tillstånd

Vårdgivaren kritiseras för flera brister: "Känns som en bekräftelse"

MALMÖ. Trots att flickan klagade på kraftiga smärtor i buken, kräktes och hade hög feber gjordes inga kontroller av hennes mage. Sjuksköterskan skickade istället hem henne med misstankar om halsfluss. Dagen efter fick fyraåringen akutopereras för brusten blindtarm. Nu kritiseras vårdgivaren av Inspektionen för vård och omsorg för flera brister.

Det var i april förra året som Alisas fyraåriga dotter hastigt insjuknade i kraftiga magsmärtor och hög feber. När hon även började kräkas ringde Alisa till 1177 som uppmanade dem att söka vård om symptomen inte gick över.

Morgonen efter var dottern sämre.

– Hon skrek av smärta. Vi försökte lugna henne på olika sätt, men ingenting hjälpte, berättar Alisa som då bestämde sig för att köra dottern till akuten.

På sjukhuset fick familjen träffa en manlig sjuksköterska som undersökte dottern där hon satt i sin vagn.

– Inte en enda gång fick hon ligga på sjukhussängen för att magen skulle undersökas. Sjuksköterskan tittade i halsen och sa att min dotter förmodlingen har halsfluss och att vi skulle åka hem och avvakta några dagar.

Sjuksköterskan säger då att min dotter säkerligen kommer klaga på att hon har ont i foten om sjuksköterskan pekar på foten och att hon inte är pålitlig

Alisa förklarade för sjuksköterskan att det inte var i halsen dottern hade ont utan i magen och att det gjorde ont när hon kissade. Trots det ska sjuksköterskan ha stått på sig och fortsatt hävda halsfluss.

– Jag upprepar att hon inte har klagat på halsont när hon druckit eller ätit, eller överhuvudtaget. Sjuksköterskan säger då att min dotter säkerligen kommer klaga på att hon har ont i foten om sjuksköterskan pekar på foten och att hon inte är pålitlig. Inga halsprover görs under besöket och inget blodprov tas, berättar Alisa.

Trots sköterskans "lugnande" besked kunde Alisa efter besöket inte släppa känslan av att något var allvarligt fel med hennes dotter. Hon bokade därför en tid på vårdcentralen samma förmiddag. Där togs prover för bland annat halsfluss och urinvägsinfektion. Genom ett blodprov i fingret kontrollerade man även flickans sänka.

– Resultaten visade att min dotter inte hade halsfluss eller urinvägsinfektion . Resultatet på sänkan var dock så högt att läkaren rådde oss att åka in till sjukhuset direkt.

Dottern fick en remiss och snart var de tillbaka på samma akutmottagning som de lämnat några timmar tidigare.

– Febern hade då stigit till över 40,2 grader och hon skrek av smärta.

Läkaren som familjen nu fick träffa misstänkte omedelbart blindtarmsinflammation och efter att dottern undersökts av kirurgläkare kunde man bekräfta misstankarna. En akutoperation bokades in senare samma kväll.

Under operationen konstaterades det att inflammationen gått så långt att flickans blindtarm brustit.

– Nu i efterhand känner jag att vi hade tur i oturen. Hade jag inte stått på mig och kämpat för att hon skulle undersökas ordentligt kanske det inte hade slutat så lyckligt som det gjorde. Det är hemskt att man som patient inte ska bli trodd och att man måste kämpa för att få vård.

För att undvika att samma sak drabbar andra barn, valde Alisa under hösten att anmäla sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg, som nu riktar kritik mot vårdgivaren.

Enligt IVO har den manliga sjuksköterska som först träffade flickan brustit i sin handläggning av patienten. Då flickan uppvisade tydliga symptom borde ytterligare undersökningar ha gjorts. Sjuksköterskan skulle även ha dokumenterat symptomen i flickans journal, vilket inte gjordes.

Vårdgivaren kritiseras även för att de brustit i sin skyldighet att besvara mammans klagomål.

– Det känns lite som en bekräftelse. Förhoppningsvis får vårdgivaren en tankeställare, som leder till att samma misstag inte upprepas och att man sköter sitt jobb i fortsättningen, säger Alisa.

Vad skulle du vilja säga till andra föräldrar efter den här händelsen?

– Lyssna alltid på er magkänsla och fortsätt söka vård om ni anser att saken inte blivit ordentligt utredd. Denna gången slutade som tur var väl, men vad hade hänt om vi gjort som sköterskan sa och väntat.

Alisas dotter mår i dag efter omständigheterna bra.

Publicerad 15 May 2019 13:00