Foto: Privat

De hittade sin stulna barnvagn – i en annons på Blocket

"Vi kände på oss att något inte stämde"

MALMÖ. När Leah Neutel kom ut från Malmö Stadsbibliotek efter att ha ammat sin nyfödda dotter upptäckte hon att barnvagnen blivit stulen. Samma kväll upptäckte Leah och hennes den stulna barnvagnen – i en annons på Blocket.

Av
Maja-Wera Honkanen

Leah var för första gången sedan förlossningen ute med sin två veckor gamla dotter när händelsen inträffade. Hon hade parkerat sin barnvagn utanför Malmö Stadsbibliotek för att gå in och amma när hon en kvart senare upptäcker att den blivit stulen.

– Jag såg en kvinna med två barn inne på stadsbiblioteket som tittade konstigt på mig. Jag misstänker att hon satte sina egna barn i vagnen och gick därifrån.

Leah och hennes man Kristoffer Neutel ringde till polisen på en gång. Dessvärre fanns det ingenting de kunde göra. Området var inte kameraövervakat och vittnen saknades. Därför skrev Leah ett inlägg i en mammagrupp på Facebook.

– Jag trodde aldrig att folk i gruppen skulle engagera sig som de gjorde. De kunde förmodligen relatera till hur en sån här sak påverkar en som mamma.

Samma kväll hittade Leah och Kristoffer en begagnad barnvagn på blocket som de ville köpa. De kontaktade försäljaren som insisterade på att mötas vid Ica Maxi för överlämning.

Vi kände på oss att något inte stämde. Vagnen var väldigt billig och det kändes konstigt att mötas vid Ica Maxi. Därför bestämde vi oss för att inte köpa den.

Dagen efter fick familjen ett samtal från en kvinna i Småland. Kvinnan hade sett Leahs efterlysning på Facebook och tyckt att beskrivningen av barnvagnen påmint om en annons hon sett på blocket.

– Det visade sig att hon varit i kontakt med samma försäljare som vi varit kvällen innan.

Kvinnan skickade bilder hon fått av försäljaren till Leah och Kristoffer som då förstod att det var deras egen vagn som låg ute till försäljning.

Leah och Kristoffer skickade bilderna kontaktuppgifterna från annonsen till polisen. Men när polisen kom fram till försäljarens lägenhet var vagnen redan såld. Säljaren, en kvinna i 25-årsåldern, åtalas nu för häleri.

Kvinnan kan inte knytas till själva stölden. Hon nekar till brott och hävdar att hon köpt vagnen i god tro på en loppis, säger Leah.

Publicerad 15 May 2019 00:00