All inredning är gjort av återvunnet material, vilket tar tid, men också är roligt, menar Sofia Reuterving och Buddha Browett. Bräderna kommer från en gammal ladugård.

All inredning är gjort av återvunnet material, vilket tar tid, men också är roligt, menar Sofia Reuterving och Buddha Browett. Bräderna kommer från en gammal ladugård. Foto: Åse-Marie Nilsson

Hyllade stadsodlare öppnar kafé och butik

"Hela poängen är att lyfta småskaliga producenter"

MALMÖ.

Sofia Reuterving och Buddha Browett, som driver stadsodlingen Los Perros Urban Farming, öppnar nu kafé och butik. Här ska de sälja sina egna och andra småskaliga producenters produkter.

Sofia Reuterving och Buddha Browett träffades i Barcelona. Hon är från Norrland, han från Australien och 2012 flyttade de till Malmö. De är båda matintresserade och bland de många drömmarna de har haft genom åren var att öppna kafé, restaurang eller vinbar några. Men de började med en stadsodling, Los Perros Urban Farming. Först var odlingslotten i Västra Skrävlinge på 1 000 kvadratmeter, senare 2 5000. De levererade bland annat till flera välrenommerade restauranger i Malmö.

– Det var svårt för vi var en av de första som hade en kommersiell stadsodling. Men det ändrades och nu är det restauranger som söker upp oss, säger Buddha Browett.

Buddha Browett och Sofia Reuterving utanför lokalen på Sölvesborgsgatan.

Buddha Browett och Sofia Reuterving utanför lokalen på Sölvesborgsgatan. Foto: Åse-Marie Nilsson

De sålde också sina egenodlade grönsaker till privatpersoner via Reko-ringen, för närproducerad handel.

– Det är väldigt fint att möta människor och utbyta matkunskaper, säger Sofia Reuterving.

Just sådana möten är vad deras kafé och butik Flax ska handla om. När de såg den tomma lokalen på Sölvesborgsgatan slog de till.

– Vi såg det det här stället för flera år sedan. När vi såg att den skulle hyras ut gick det jättesnabbt innan den var vår, vi hann inte tänka så mycket Här kan vi använda våra grönsaker och servera dem. Det känns jättehäftigt, säger Buddha Browett.

Idéerna är många. Här ska de förutom erbjuda kaffe, mackor, soppor och sallader gjorda med egna grönsaker även hålla workshops och sälja sina egna och andra lokala producenters varor.

– Hela poängen är att lyfta småskaliga producenter, för det är jättetufft att vara det. Vi har lagt all vår tid, pengar och själ i Los Perros Urban Farming och vi vill inleda samarbete med andra lokala producenter, säger Buddha Browett.

Tidigare hyrde de ett tillredningskök, så det blev ett ständigt flängande mellan hemmet, hyrköket och odlingsplatsen som sedan årsskiftet ligger i Vintrie. Nu kan de använda kaféts kök för att tillverka sin chilisås, chilimarmelad och chilisalt.

– Det känns bra att ha flera ben att stå, det blir mer stabilt då, säger Sofia Reuterving.

När Flax öppnar är ännu inte klart. Eftersom de bygger allt själva, med återvunnet material, tar det tid.

– Vi lägger mycket jobb på odlingslotten, mycket jobb här och, viktigast av allt, är vi föräldrar. Det är bara vi två och det är mycket jobb, så vi får se när det blir klart, säger Buddha Browett.

Publicerad 14 May 2019 00:00