Så här brukar det se ut under MFF:s hemmamatcher. Men under de första tio minuterna mot Elfsborg gapade ståplatsläktarna tomma i protest mot polisen.

Så här brukar det se ut under MFF:s hemmamatcher. Men under de första tio minuterna mot Elfsborg gapade ståplatsläktarna tomma i protest mot polisen. Foto: Mostphotos

MFF-manifestation mot polisen: "Som ett kosläpp"

Protester mot förslag att förbjuda tifo och krympa ståplats

MALMÖ.

Tio minuters tystnad. Sedan körde Malmö FF och Elfsborgsfansen igång sin sång på ett kokande Malmö Stadion. "Det är som ett kosläpp. De bara kommer ut och kör", sa Cmore-kommentatorn Patrik Westberg.

Av
Andreas Holm

Fansen protesterade mot polisens agerande som infört en intimare kroppsvisitering i jakt på bland annat bengaler och lämnat förslag att reducera ståplatserna och begränsa möjligheterna till tifo.

– Skulle något hända kan konsekvenserna bli fruktansvärda med tusentals personer på samma plats. Risken är överhängande. Folk kan fatta eld och röken är farlig. Jag vet att det finns olika uppfattningar om det, men detta är polisens uppfattning, sa Mats Karlsson, polisområdeschef och strategiskt fotbollsansvarit i region Syd, till Sydsvenskan i förra veckan.

På flera håll i fotbolls-Sverige har kritik riktats mot polisen från supporterföreningar under den senaste omgångens matcher i Allsvenskan.

– Att det kan betyda så mycket, sa Patrik Westberg under Cmores sändning av matchen MFF-Elfsborg efter att matchtempot ökat sedan ståplatsläktarna fylldes upp i tionde minuten.

MFF-supportrarnas initiativ fick stöd från Markus Rosenberg, som i en intervju med Kvällsposten menar att det är helt rätt.

– Allsvenskan är inte en toppliga i Europa, men våra supportrar och stämningen är det, sa han till tidningen inför matchen.

Söndagens match mot Elfsborg slutade 4-1 till MFF:s favör efter två mål av Markus Rosenberg och ett vardera för danskduon Anders Christiansen och Sören Rieks. MFF toppar tabellen med 17 poäng efter åtta spelade matcher.

Publicerad 13 May 2019 07:32