Ett byggföretag ska nu betala böter efter att en person skadats vid en arbetsplatsolycka. Obs, bilden har inget med artikeln att göra.

Ett byggföretag ska nu betala böter efter att en person skadats vid en arbetsplatsolycka. Obs, bilden har inget med artikeln att göra. Genrebild: Adobe Stock

Föll fyra meter från tak – byggföretag döms betala närmare en miljon

Utredning: "Ett fångstnät hade kunnat förhindra skadan"

MALMÖ. Arbetsledaren tog ett felsteg och föll fyra meter ner från ett tak på en byggarbetsplats. Nu döms byggföretaget att betala närmare en miljon kronor.

Av
Andreas Holm

Det var i september 2016 som olyckan inträffade på en byggarbetsplats i Malmö. En arbetsledare i 30-årsåldern skulle tillsammans med några kollegor kontrollera ett tak. Av okänd anledning satte arbetsledaren sin ena fot på en bit takpapp som saknade träbrädor, tappade balansen och föll baklänges cirka fyra meter ner på ett betonggolv. Mannen fördes till ambulans med allvarliga skador, bland annat fyra krossade ryggkotor, vilket medförde förlamning från naveln och nedåt. Han har sedan olyckan varit rullstolsburen.

Byggföretagets riskanalys saknade bedömning om fallrisk från arbete på tak och enligt Arbetsmiljöverket vidtogs inga åtgärder som exempelvis fallskyddsutrustning eller liknande. I en utredning konstateras att "ett fångstnät hade kunnat förhindra skadan" och att "brister i arbetsgivarens skyddsansvar har orsakat olyckan". Anledningen till att schaktet lämnats öppet var enligt utredningen för ventilation av takkonstruktionen.

Malmö tingsrätt menar att företaget begått ett arbetsmiljöbrott bestående i vållande till kroppskada. Brottet begicks av en "person som haft ett särskilt ansvar för tillsyn och kontroll av verksamheten" och att bolaget inte vidtagit åtgärder för att förebygga risken för ohälsa och olycksfall.

Därför ska byggföretaget nu betala en företagsbot om 700 000 kronor. Företaget har erkänt brott och accepterat boten utan huvudförhandling i rätten.

Publicerad 25 April 2019 00:00