Sven Carlsson, Icahandlare i Tygelsjö, går i pension 62 år gammal.

Sven Carlsson, Icahandlare i Tygelsjö, går i pension 62 år gammal. Foto: Markus Celander

Sven tackar för sig efter 40 år

"Vemodigt, skönt och lite kymigt"

TYGELSJÖ.

Efter över 40 år som Icahandlare i Tygelsjö går Sven Carlsson i pension. "Det känns vemodigt, skönt och lite kymigt", säger han.

Av
Markus Celander

Den 1 december 1978 tog Sven Carlsson över butiken i Tygelsjö. Mycket har förändrats, konstaterar han.

– Då skickade jag mina beställningar med brev, via posten. Idag sköts allt digitalt, allt går snabbare. Och vi styckade och paketerade köttet själva här i butiken. Idag får vi det färdigpaketerat.

Att vara Icahandlare beskriver han som en livsstil. Och att vara det i en mindre butik, som hans, har inneburit mycket jobb.

– Jag har arbetat alltid, varenda dag i veckan. Men nu på senaste tiden har jag dragit ned på det. Det blir runt 45 timmar i veckan nu. Tror jag, man räknar liksom inte timmarna.

Men samtidigt har det varit roligt, påpekar han.

– Den ena dagen är inte den andra lik när man har med folk att göra. Och det händer alltid något. En kylmaskin som krånglar eller något annat.

De första 30 åren var det mesta sig likt i byn. Men sedan tio år har han märkt en förändring.

– Då tog nybyggnationen fart här. Många som flyttat hit. 40 år är en lång tid. Jag har sett många av dem som barn, de växte upp och flyttade till stan. Och så har de flyttat tillbaka hit igen när de bildat familj. Det är kul.

Foto: Markus Celander

Sven Carlsson bor i Tygelsjö. Flyttade dit från Genarp några år efter att han tog över Icabutiken.

– Som handlare i byns enda livsmedelsbutik är det viktigt att vara lyhörd, att höra efter vad konsumenterna vill ha. Och i mitt fall även att bara vara en person i byn.

De nya ägarna, Svedalaparet Dennis och Diana Svensson, tar över butiken den 1 maj.

Vad ska du göra efter det?

– Inte ett skit. Åtminstone inte resten av det här året. Det är så mycket jag inte riktigt hunnit med, eller orkat med. Jag vill ta igen det nu. ta hand om mig själv bättre. Jag har köpt en hund, en bichon frisé.

Inte alla fixar att bli pensionär. De blir rastlösa.

– Ja. Men detta året, efter 1 maj, lär jag ta det lugnt. Sedan kan jag mycket väl tänka mig att hjälpa till i något projekt, kanske någon butik som behöver hjälp med något. Jag har ju en lång erfarenhet att bidra med.

Tack för intervjun...

– Jag vill säga en sak innan vi slutar. Jag vill tacka alla mina kunder för dessa 40 år.

Vemodigt att sluta?

– Ja, vemodigt, skönt och lite kymigt.

Publicerad 22 April 2019 07:00