Maja Larsson, Hedda Eldh, Ida Lirås, Ebba Langebro och Hanna Henningsworth bildar tillsammans Mankind UF. De vill lyfta en viktig samhällsfråga om civilkurage i sin bok som kan användas av exempelvis skolor.

Maja Larsson, Hedda Eldh, Ida Lirås, Ebba Langebro och Hanna Henningsworth bildar tillsammans Mankind UF. De vill lyfta en viktig samhällsfråga om civilkurage i sin bok som kan användas av exempelvis skolor. Mobilfoto: Andreas Holm

De vill lyfta fram viktig samhällsfråga

UF-företagare har skapat ”Stora boken om civilkurage”

MALMÖ. Med sin bok ”Den stora boken om civilkurage” vill Mankind UF lyfta frågan om att våga visa civilkurage.

Av
Andreas Holm

Med sin 90 sidor bok fylld med tips, scenarior och intervjuer vill ProCivitas-eleverna Hedda Eldh, Hanna Henningsworth, Ebba Langebro, Ida Lirås och Maja Larsson skapa debatt kring cilvilkurage.

– Vi kände att det var ett ämne som det inte pratades om tillräckligt i samhället. Det är något som lätt glöms bort, och med ett lättare sätt vill vi lyfta det och få elever, eller företag, att diskutera vad civilkurage är och hur man agerat vid vissa, säger Hedda Eldh.

Mankind UF var nyligen på plats för att visa upp sin produkt på Svedala Företagsmässa, tillsammans med många andra unga företagare.

– Vi har drivit företaget som skolprojekt sedan i höstas. Här har vi fått knyta kontakter och redan fått ett par företag intresserade av vår produkt, säger Ida Lirås.

De har under sitt arbete fått en mentor i Malmö FF-legendaren Staffan Tapper som engagerat sig i tjejerna sociala engagemang och bidragit med inspiration.

– Han har varit ett bra stöd för oss, dels när vi började arbeta med boken, säger Hedda Eldh.

UF-företaget har varit ute på skolor och föreläst om ämnet och ser sin bok snarare som ett hjälpmedel i att skapa diskussioner i klassrummen, mellan både elever och vuxna.

– Vi har en del scenarior i boken där du får ett alternativ på hur du agerat. Det kan vara allt från hur du agerat i ett omklädningsrum om något kallat en person för homosexuell, eller om man vågat avstyra ett bråk eller larmat polis, säger Ebba Langebro.

Till sommaren tar tjejerna studenten. Då ska även ett väl om deras UF-företag som startades i oktober förra året göras.

– Så klart vill vi fortsätta med detta om det går. Jag kommer i alla fall försöka arbeta med liknande frågor i framtiden, säger Hedda Eldh.

Publicerad 22 April 2019 00:00