Flera personer misstänks för penningtvättsbrott efter att ett företag utsatts för dataintrång och falska fakturor skickats till kunder. Infällt syns en av de falska fakturorna. Obs, stora bilden har inget med händelsen att göra.

Flera personer misstänks för penningtvättsbrott efter att ett företag utsatts för dataintrång och falska fakturor skickats till kunder. Infällt syns en av de falska fakturorna. Obs, stora bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Ritzau Scanpix, Polisens förundersökning

Skapade falska fakturor och lurade företag på pengar: "Brottslighet av särskilt farlig art"

Fem personer misstänks för penningtvättsbrott

MALMÖ/MELLANSKÅNE. Efter att ett företag från Malta utsatts för dataintrång började falska fakturor skickas ut till kunder. De lurades att betala närmare 300 000 kronor till en kvinna i en kommun i Mellanskåne. Nu åtalas fem personer misstänkta för bland annat grovt penningtvättsbrott av Malmö tingsrätt.

Av
Andreas Holm

Det var i oktober 2017 som ett företag baserat på Malta upptäckte att de utsatts för dataintrång. Falska fakturor hade skapats av en okänd person och skickats ut till kunder som ombads betala pengar för tjänster till ett för företaget okänt konto.

En kvinna i 35-årsåldern misstänks ha tagit emot betalningarna på totalt 299 080 kronor som hon sedan förde över till sitt eget och ytterligare fyra personers konto.

Bland annat ska en kvinna i 35-årsåldern och en man i 45-årsåldern tagit emot totalt 119 400 kronor på sina respektive bankkonton. Ytterligare två personer från Sverige misstänks för penningtvättsbrott efter att ha tagit emot pengar. En av dem är en man i 45-årsåldern från Karlskrona som misstänks för penningtvättsbrott i ett annat ärende där en 36-åring från Småland lurade till sig över en miljon kronor från ett australiskt företag och sedan förde över pengar till Karlskronabon och en man bosatt i Malmö.

Företagen som lurades att köpa tjänster de inte sedan fick har kompenserats av Maltaföretaget, som genom sin svenska advokat kräver 54 100 euro i skadestånd.

Enligt kammaråklagaren vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet misstänks fyra personer för penningtvättsbrott alternativt penningtvättsförseelse då det funnits "skälig anledning anta att egendomen härrörde från brott."

Den 35-årige kvinnan som tog emot det stora penningbeloppet åtalas för grovt penningtvättsbrott alternativt penningtvättsförseelse då det enligt åtalstämningen "utgjort ett led i en brottslighet som föregåtts av säsrkild planering och varit av särskilt farlig art."

Publicerad 21 April 2019 00:00