Andreas Schönström (S), komunalråd, beundrade papperskorgen.

Andreas Schönström (S), komunalråd, beundrade papperskorgen. Foto: Åse-Marie NIlsson

Malmös första nya papperskorg på plats – ska bli 4 000 totalt

Råttsäkra och utrustade med askfat

MALMÖ. Fågel- och råttsäkra, utrustade med askfat och arbetsmiljövänliga. De första av Malmös nya papperskorgar är nu på plats. På sikt rör det sig om 4 000 papperskorgar.

Under fredagen invigdes den första nya papperskorgen, på Gustaf Adolfs torg.

– Det är roligt att vi får bidra till Malmö, med något som vi själva kommer att använda, säger Oliver Matanovic, handledare för arbetsgruppen som tillverkat papperskorgarna.

Arbetsgruppen består av åtta långtidsarbetslösa. De har svetsat och monterat papperskorgarna och för att kunna utföra jobbet har de bland annat fått tre veckors grundutbildning i plåtarbete och svets.

–Papperskorgarna jättefina och genomtänkta. I dag har vi lagt ut 20 papperskorgar runt om i centrala Malmö för att montera. På sikt rör det sig om 4 000 papperskorgar, säger Oliver Matanovic.

Oliver Matanovic.

Oliver Matanovic. Foto: Åse-Marie Nilsson

Som Lokaltidningen tidigare har skrivit om är de nya papperskorgarna utformade så att det är svårt för fåglar och råttor att ta sig in. Dessutom är korgarna lättare att tömma, vilket är en fördel ur arbetsmiljösynpunkt. De är även utrustade med askfat i locket, som kan tippas i papperskorgen när den töms. Förhoppningen är att rökare ska fimpa där istället för att låta fimpen hamna på marken. Hela 80 procent av all nedskräpning i Malmö utgörs av fimpar.

Männen bakom papperskorgen. Andreas Schönström förärades en miniversion av papperskorgen. – Vad fin, den kommer jag att ha på skrivbordet, sa han.

Männen bakom papperskorgen. Andreas Schönström förärades en miniversion av papperskorgen. – Vad fin, den kommer jag att ha på skrivbordet, sa han. Foto: Åse-Marie Nilsson

Det kommer att finnas tre modeller av papperskorgen.

– Det är roligt med en Malmömodell, papperskorgen är ritad och gjord av Malmöbor för Malmöbor. Jag tycker att den är väldigt snygg, säger Andreas Schönström.

Publicerad 13 April 2019 07:30