En man döms för en vansinnesfärd efter att under påverkan av narkotika bland annat kört mot trafik i centrala Malmö i närmare 140 kilometer i timmen. Efter tre prejningsförsök kunde en polispatrull till slut få stopp på bilen.

En man döms för en vansinnesfärd efter att under påverkan av narkotika bland annat kört mot trafik i centrala Malmö i närmare 140 kilometer i timmen. Efter tre prejningsförsök kunde en polispatrull till slut få stopp på bilen. Foto: Polisen

23-åring körde rattfull mot trafiken

"Förstår inte varför jag gjorde så"

MALMÖ.

Den 23-årige mannen hade festat med kompisar och både brukat både cannabis och kokain. Sedan gav han sig ut på vägarna i Malmö. Han vägrade stanna vid en poliskontroll och valde att inleda en vansinnesfärd i uppåt 140 kilometer i timmen i mot trafiken. Nu döms han.

Av
Andreas Holm

Det var under natten den 29 januari förra året som mannen skulle köra hem två tjejkompisar efter en fest. Vid Hylliebadet i riktning mot Kroksbäck såg en polisbil den svarta Mercedezen. De beslöt sig för att göra en kontroll, men föraren vägrade att stanna.

I stället ska en lång biljakt inletts, där 23-åringen ska ha ökat farten på vägar genom centrala Malmö. De passerade Pildammsparken och körde ut mot Svågertorp, där mannen började köra mot färdriktningen och ska enligt patrullen varit uppe i en hastighet på 140 kilometer i timmen. Polisen försökte preja bilen för att stoppa vansinnesfärden, som enligt domen kunde resulterat i en allvarlig olycka. På tredje prejningsförsöket lyckades polispatrullen få stopp på bilen. Då hade 23-åringen vänt om och kört ut på Inre Ringvägen. Efter en kort språngmarsch kunde polisen hinna ifatt den flyende föraren.

I förhör uppger mannen att han inte ville bli tagen och vägrade stanna för polisens tecken. Han hade enligt domen rökt cannabis och tagit kokain och saknade körkort.

– Jag tycker det är idiotiskt, förstår inte varför jag gjorde så. Är glad att ingen kom till skada, säger 23-åringen i ett förhör om sitt agerande.

Nu döms 23-åringen till fängelse för en rad brott; grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Mannen har tidigare dömts för bland annat rån och narkotikabrott till fängelse i två år och tre månader, men blev villkorligt frigiven med åtta månader kvar av straffet. Malmö tingsrätt anser att den villkorliga domen nu anses förverkad till hälften och han döms till fyra månaders fängelse.

Publicerad 12 April 2019 06:00