Kommunala skyddsjägare sköt svanpappan. Svanmamman ruvar nu ensam i sitt bo.

Kommunala skyddsjägare sköt svanpappan. Svanmamman ruvar nu ensam i sitt bo. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Kanotklubb: ”Svanen har attackerat löpande under hela året”

Klubben har aldrig upplevt något liknande

MALMÖ. Kanotister i stan har fått ta emot både hat och hot sedan kommunens skyddsjägare sköt en aggressiv svanhanne i kanalen. Anledningen är att en del av de klagomål som kommunen fått kring svanen, kommit från den lokala kanotklubben. Styrelsen i Malmö Kanotklubb menar att de anmäler alla faror som de uppmärksammar i kanalvattnet.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Styrelsen i Malmö Kanotklubb berättar att klubben aldrig tidigare upplevt ett liknande beteende från en svan. Vid en av de allvarligaste incidenterna så hade en kanotist vält efter att svanen attackerat. Personen fick ta hjälp från annan kanotist för att skydda sig från svanen och ta sig upp i kanoten igen. Styrelsen valde att anmäla detta vidare till kommunen.

– Svanen har attackerat löpande under hela året, över hela kanalen långt ifrån boet (så långt bort som hovrätten) och utanför häckningstid, skriver styrelsen i ett mejl.

Malmö Kanotklubb säger att de inkommit med flera rapporter om incidenter med svanen och bett kommunen om hjälp. Enligt styrelsen har de inte bett kommunen att vidta några specifika åtgärder.

– Föreningens hållning är att medlemmar alltid skall respektera djurlivet i kanalen och hålla ett säkert avstånd både för djurens säkerhet och frid, men också sin egen. Vi tycker självklart att det är tråkigt att kommunen inte fann någon annan utväg än att avliva djuret.

Styrelsen förklarar att deras uppdrag är att värna om klubbmedlemmarnas säkerhet och att man anmäler alla faror som man upptäcker i kanalen, inte bara aggressiva svanar.

– Det ligger inom styrelsens uppdrag att värna medlemmarnas intresse av att så säkert som möjligt kunna paddla i kanalen och därför anmäler vi löpande faror som finns till kommunen. Det kan vara jetskis som buskör i kanalen, metallrör som sticker upp från botten, brodelar som faller ner i vattnet med mera.

Publicerad 11 April 2019 10:41