Det går att ta sig an ett viktigt ämne på ett lekfullt sätt.

Det går att ta sig an ett viktigt ämne på ett lekfullt sätt. Foto: Michel Thomas

Humor och cirkus ska få barn att tänka till om samtycke

Scenkonstkollektivet Karavans föreställning tar avstamp i #metoo-rörelsen

MALMÖ.

Med humor och cirkus tar sig scenkonstkollektivet Karavan an det ständigt aktuella ämnet samtycke. Cirkusföreställningen Tillsammans, som tar avstamp i av #metoo-rörelsen, riktar sig till barn i låg- och mellanstadiet.

– Det var inget vi tänkte på när vi började jobba med Tillsammans, men cirkus handlar jättemycket om samtycke. Man jobbar med sina gränser och samarbetar med andra. Alla har olika gränser och det är lätt att känna sig pushad av andra, säger Ida Stenman på scenkonstkollektivet Karavan.

Foto: Michel Thomas

Vad som är speciellt med föreställningen är att den vänder sig till barn-i låg- och mellanstadiet. På ett lekfullt sätt vill man närma sig ett viktigt ämne.

– Vi vill att föreställningen ska vara rolig och att det ska vara mycket igenkänningsfaktor. Det är lätt att säga att man ska säga nej, men det kanske inte alltid är så lätt, säger Ida Stenman.

Den ena karaktären i föreställningen bestämmer och sätter agendan, medan den andra följer med – tills den första går för långt.

– Hur hittar man tillbaka till varandra som likvärdiga personer efter det?

Föreställningen ingår i ett projekt. Föreläsning för skolpersonal om samtycke, lärarhandledningsmaterial kopplat till föreställningen och cirkuswokshop för barn på skolorna är andra delar i projektet.

Föreställningar i Malmö

Skolföreställningar den 1, 2, 3 och 4 april.

Offentliga föreställningar den 2, 6 och 7 april.

Mer information finns på www.tillsammanscirkus.se

Publicerad 23 March 2019 00:00