Skogslekplatsen i Rönneholmsparken ska renoveras.

Skogslekplatsen i Rönneholmsparken ska renoveras. Foto: Åse-Marie Nilsson

19 lekplatser rustas upp – och Malmö får två nya temalekplatser

"Lekplatser är en mötesplats som verkligen fungerar"

MALMÖ.

19 av Malmös lekplatser ska renoveras för 18 miljoner kronor under de tre kommande åren. Dessutom kommer staden att få två nya temalekplatser.

– Lekplatser är superviktiga. Det handlar om barnens plats i staden och lekens roll. Lekplatser är också en mötesplats som verkligen fungerar. De är gratis och alla kan vara där, säger Sara Frid, landskapsarkitekt samt program- och planeringsansvarig för upprustningen av Malmös lekplatser.

Malmö stad har cirka 230 lekplatser, varav 20 är temalekplatser. Många av lekplatserna är gamla och behöver rustas upp, så 18 miljoner kronor från tekniska nämnden är ett välkommet tillskott.

– Vi har under ett antal år pusslat och trixat för att få ihop budgeten. Vi har haft lite för lite pengar utifrån de behov som finns, så det är jättebra att vi får de här pengarna, säger Sara Frid.

Totalt rör det sig om 19 lekplatser, 14 vanliga och fem temalekplatser som rustas upp eller totalrenoveras fram till 2021. Inte minst temalekplatserna slits fort.

– De är väldigt populära, så de har en ganska kort livslängd, säger Sara Frid.

Först ut i vår är Hav- och strandlekplatsen i Hammars park, som får en mindre ansiktslyftning. Rörsjöparkens temalekplats kommer att göras om helt med, ett arbete som kommer att fortsätta in på nästa år.

– Det blir en helt ny lekplats som inte alls kommer att se likadan ut som den nuvarande. Fokus kommer att ligga på tillgänglighet. Vi jobbar alltid med tillgänglighet, men här blir det ännu tydligare. Barn med olika funktionsvariationer ska kunna vara här, allt från barn i rullstol till barn som inte ser eller hör. Och barn med olika typer av neurologiska funktionsnedsättningar. Efter dialogarbete har vi kommit fram till att en stor öppen yta inte är optimalt, utan istället dela in lekplatsen i mindre rum med olika typ av aktiviteter.

Öresundslekparken.

Öresundslekparken. Illustration Thor Rasmussen, Fastighets- och Gatukontoret

I höst påbörjas även arbetet med en ny temalekplats på Ribban, Öresundslekplatsen. Tema kommer att bli hav och hamn. Den närliggande lekplatsen vid Kallbadhuset kommer att finnas kvar.

– Vi hade gärna utökat den eftersom den är så välbesökt, men vi har tyvärr inte medel för det nu.

Mary Andersson park, som är ett samarbete med MKB, är en stadsdelslekplats med byggstart till hösten. Lekplatsen har hämtat inspiration från författaren Mary Anderssons böcker om sin uppväxt i området Sorgenfri.

Nästa år får Oxie sin första temalekplats, i Hanahögaparken. Temat kommer att vara inspirerat av någon berättelse av Astrid Lindgren.

– Många boende i Oxie har önskat en temalekplats och Fastighets- och Gatukontoret har länge haft målsättningen att bygga en där. Vi hoppas att den står klar till nästa sommar.

Nästa år kommer lekplatsen på Nils Henriks plan i Kirseberg att läggas ned.

– Många av de gamla lekplatserna är väldigt små. Finns det ingen annan lekplats i närheten behåller vi dem, men i Kirseberg finns det det och då är det bättre att satsa på dem och så får Nils Henriks plan bli en liten fin, grön plats.

Skogslekplatsen i Rönneholmsparken ska totalrenoveras år 2021.

– Den är helt fantastisk, men den börjar bli lite sliten. Vi kommer att göra ett större omtag här, men behålla temat. Det ligger några år fram, så vi är inte helt klara med hur den kommer att bli, säger Sara Frid.

Fakta renovering lekparker

2019: Toftanäsparken södra, Stolpalösa norra, Blekeparken östra, Kullavången, Rörsjöparkens temalekplats och Hav- och strandlekplatsen i Hammars park.

2020: Bulltofta östra, Storgården på Ellstorp, Tyelseparken i Tygelsjö södra renoveras. Spirallekplatsen vid Konsthallen ska genomgå en mindre upprustning och lekplatsen på Limhamns torg ska tittas över. Lekplatsen på Nils Hinriks plan i Kirseberg läggs ner och lekplatsen i Valdemarsro flyttas till ett större grönområde i området.

2021: Skogslekplatsen i Rönneholmsparken, Källängen nära Triangeln, Altona vid kanalen, Gullviksparken och Åkersnäs i Östra Skrävlinge ska genomgå en totalrenovering.

Publicerad 23 March 2019 05:00