En man i 20-årsåldern åtalas för försök till grovt våld mot tjänsteman. I december försökte han vid ett ingripande hugga en polis i benet med en morakniv.

En man i 20-årsåldern åtalas för försök till grovt våld mot tjänsteman. I december försökte han vid ett ingripande hugga en polis i benet med en morakniv. Foto: Polisen, Mostphotos.com

Man gick till attack med kniv mot polis

Åtalas för försök till grovt våld mot tjänsteman

MALMÖ/KRISTIANSTAD. Upprepade gånger försökte mannen hugga en polis i benet med en morakniv. Nu väcks åtal mot mannen från Kristianstadsområdet.

Av
Andreas Holm

Det var den 19 december förra året som en civilpolis observerade mannen i 20-årsåldern med byggarbetskläder. Han satt vid en busshållplats nära Malmö centralstation och jonglerade med en kniv. Enligt åtalet ska mannen ombetts att släppa vapnet med började då att skratta. När en polispatrull kom till platsen i höjd med Skeppsbron och försökte omhänderta mannen ska han blivit våldsam.

– Så fort vi försöker ta honom exploderar han, uppger en av poliserna i en rapport.

En av poliserna blev tvingad att spraya pepparspray i ansiktet på mannen för att få kontroll över situationen. Då ska han blivit mer aggressiv och upprepade gånger försökt hugga polisen i benet med morakniven.

– Han hugger mot mina ben, uppfattar det som minst fyra hugg, berättar den attackerade polismannen i ett förhör.

Till slut kunde poliserna slå kniven ur handen på mannen och sätta handfängsel på honom. Nu åtalas han för försök till grovt våld mot tjänsteman, grov enligt åklagaren då attacken om den fullbordats kunde "innefattat våld av särskilt allvarligt slag." Mannen åtalas även för brott mot knivlagen då han bar kniv på allmän plats. I förhör berättar den misstänkte om att han bar vapen på grund av sitt tidigare yrke.

Förhörsledare: Varför har du kniv på dig?

– Därför att jag arbetat som snickare innan.

När är innan?

– Det är ett par månader sen skulle jag tro.

FL: Hade du för avsikt att skada polisen?

– Nej.

Publicerad 22 March 2019 14:00