Åsa Lundberg bjuder in till försläsning.

Åsa Lundberg bjuder in till försläsning. Foto: Andreas Kindler

Föreläsningen som ska få fler att dricka te till maten

”Tanken är att ge en helt ny smakupplevelse”

MALMÖ. De flesta som hör ordet te tänker sig kanske en rykande kopp med varm dryck – gärna i sällskap med en god bok. En ny och växande trend är att para ihop te med mat. Vill man lära sig mer om denna konst så kan man lyssna till Åsa Lundberg från tebutiken Tea Junkie i Limhamn, när hon håller en föreläsningskväll med te som tema.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Att välja rätt te till maten kan förvandla en vanlig middag till en unik och spännande smakupplevelse. Du behöver inte vara en kännare för att märka skillnaden, menar Åsa Lundberg som är tesommelier.

– Jag är expert på te och dess historia och har till exempel kunskap kring bryggtekniker och metoder för olika sorters teer. Varje te kräver rätt mängd te respektive vatten, det är också viktigt med temperaturen på vattnet. Man vill få ut bästa möjliga smak och aromer.

Vin och te har samma smakpalett, berättar Åsa Lundberg och därför är det lätt att översätta vin till te.

– Bland annat finns det ett speciellt indiskt te som fungerar fint som alternativ till champagne, om man till exempel vill servera en alkoholfri fördrink. Det här teet har samma karaktär som champagne.

Enligt Åsa Lundberg har te börjat bli alltmer trendigt och hon har själv hjälpt restauranger i både Malmö och Stockholm med deras menyer. Kaffetrenden har stagnerat och teet har tagit ett kliv fram.

– De högklassiga krogarna anammar att sätta té på menyn. Man vill kunna erbjuda sina gäster alkoholfria och lite nyttigare alternativ.

Förutom i dryck finns det många sätt att avnjuta té på, berättar Åsa Lundberg. Man kan till exempel använda te som bas i en soppa eller som krydda i mat. När man gör hamburgare passar det med ett rökigare te och ett indiskt te kan vara gott som krydda när man gör lax i ugn.

Åsa Lundberg berättar att hon har ett väldigt känsligt luktsinne, det passar bra när hon ska para ihop te och mat. De som kommer till föreläsningen på Kärleksgatan den 26 mars kan förvänta sig en kulinarisk kväll.

– Tanken är att ge en helt ny smakupplevelse som kan inspirera deltagarna och som de kan ta med sig hem till köket. Man kommer till exempel att få se och smaka hur man kan använda te både till och i maten.

Publicerad 19 March 2019 00:00