Saint Patrick’s day är Irlands nationaldag som firas den 17 mars. Dagen firas till minne av skyddshelgonet Patrick som var missionär och sägs vara den som kristnade Irland.

Saint Patrick’s day är Irlands nationaldag som firas den 17 mars. Dagen firas till minne av skyddshelgonet Patrick som var missionär och sägs vara den som kristnade Irland. Foto: Fagans

Parad och grön öl på Saint Patrick’s day

Irish stew och shepherd pie på menyn

MALMÖ. På lördag tågar det irländska fotbollslaget GAA genom stan i en grön parad. Paraden avslutas traditionsenligt på den irländska puben Fagans där det blir fest i dagarna tre.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Saint Patrick’s day är Irlands nationaldag som firas den 17 mars. Dagen firas till minne av skyddshelgonet Patrick som var missionär och sägs vara den som kristnade Irland. I många engelskspråkiga länder är det tradition att ha gröna kläder på sig och dricka grön öl den irländska dagen till ära.

I år är det 21:a året som Fagans ställer till fest på Saint Patricks day. Redan på torsdagen börjar festligheterna då det är premiär för Fagans eget öl. Ölen har namnet For the road och tillverkas på ett mikrobryggeri i Eslöv. Dagen till ära kommer Fagans också att sälja sin egen gröna öl.

Ägarna till Fagans i Malmö är själva irländare och de är också sponsorer till fotbollsklubben GAA i Malmö. Klubben anordnar en parad på Saint Patrick’s day som börjar vid Triangelns köpcentrum och avslutar nere vid Fagans. Denis O’Riordan i Malmös GAA-klubb berättar att paraden nu har några år på nacken.

– Första paraden höll vi för en 8 år sen cirka. Då fanns det inte så stort intresse för det i stan och det var nog inte så välorganiserat av oss heller faktiskt. Kanske beror det på att många av oss i föreningen var singlar. Nu har många fått familj och barn så vi tänkte att det kanske är lättare nu.

Cirka 50-70 stycken gick i paraden förra året och Denis O’Riordan hoppas på fler i år. Han har bland annat tagit kontakt med företag som är irländska eller har en irländsk koppling. Eftersom Saint Patricks day infaller på en söndag detta år så har paraden planerats till lördagen. Det är även på lördag som den stora festen går av stapeln på Fagans. Kvällen innehåller flera överraskningar berättar William Kelly, manager på Fagans.

– På lördag blir det traditionell irländsk livemusik med banjo. Vi kommer också att visa en irländsk rugbymatch på skärm. Dessutom bjuder vi på en traditionell irländsk meny med irish stew, shepherd pie och baileys chocolate moussse – en grön chokladmousse.

För den som orkar fortsätta fira så fortsätter festligheterna på söndagen, då Saint Patricks day infaller. Då blir det en avslappnad traditionell irländsk afton i Fagans lokaler.

Publicerad 15 March 2019 10:09