Under flera månader har polisens narkotikahundar sökt igenom skolor i Malmö. Än så länge har projektet Drogfri skola fallit väl ut. Ingen narkotika har hittats på skolorna.

Under flera månader har polisens narkotikahundar sökt igenom skolor i Malmö. Än så länge har projektet Drogfri skola fallit väl ut. Ingen narkotika har hittats på skolorna. Foto: Kriminalvården

Narkotikahundar har hittat misstänkta platser för droghandel på skolor

Polisens insats faller väl ut: "Mycket glädjande"

MALMÖ.

Polisen säger sig vara halvvägs i pilotprojektet Drogfri skola där narkotikahundar söker igenom Malmös kommunala skolor. "Än så länge har vi inte anträffat någon form av narkotika på skolorna. Det är mycket glädjande", konstaterar Nils Norling, presstalesperson för Malmöpolisen.

Av
Andreas Holm

Det var tidigare i år som samarbetet mellan polisen och Malmö stad sjösattes. Under vårterminen kommer stadens samtliga kommunala högstadie- och gymnasieskolor att få besök av polisens narkotikahundar.

– Vi vill inte få in droger på skolan. Det är olagligt att använda, köpa och sälja narkotika och det skapar också en otrygg miljö. Det drog igång ett liknande projekt i Götene kommun för två år sedan som verkade riktigt bra och vi vill ligga i framkant, sa Paul Nilsson, polis vid lokalpolisområde Malmö Norr och ansvarig inom polisen för pilotprojektet, till Lokaltidningen i januari.

Sedan dess har projektet nått halvvägs. Men vilka, eller hur många, skolor som har sökts igenom vill inte Nils Norling berätta.

– Det håller vi för oss själva i nuläget. Vi kommer heller inte gå ut med vilka skolor som är kvar och när de kommer sökas igenom.

Redan nu har narkotikahundarna markerat platser på ett flertal skolor där det funnits någon form av spår från narkotika.

– Men någon narkotika har inte hittats, men det har på något sätt, om det är timmar eller något dygn tidigare, funnits narkotika där. Hundarna har markerat vid bland annat en soffa i ett skolkafé och bakom en tavla i en korridor. Flera av platserna har varit dolda och saknat kameraövervakning, vilket är idealiska platser för att utföra droghandel ostört, säger Nils Norling.

Förhoppningen är att projektet ska bli permanent och att alla skolor i Malmö på sikt ska genomsökas.

– Vi är inte naiva och vet självklart om att droghandel förekommer. Men med detta projekt vill vi minska det och se till att det absolut inte förekommer i skolorna eller på skolornas områden, säger Nils Norling.

Publicerad 14 March 2019 14:14