Hannah Persson i Kombihallen på stadionområdet där MRC försäsongstränar.

Hannah Persson i Kombihallen på stadionområdet där MRC försäsongstränar. Foto: Markus Celander

MRC-spelare till England med F18-landslaget

Hannah vet vad som väntar: "Engelskorna är duktiga, de börjar spela rugby redan i tidig ålder"

LIMHAMN.

Hannah Persson från Malmö Rugby Club är uttagen till svenska F18-landslaget i sjumanna som åker till England för att spela i jätteturneringen Rosslyn Park. "Vi kommer att möta de bästa tjejerna i England och det blir inte lätt, men lärorikt", säger hon.

Av
Markus Celander

Rosslyn Park är världens största skolrugbyturnering med 9000 spelare i åldern 13–18 år. Det är främst engelska skolor som deltar, och så det svenska F18, som är det enda landslaget i turneringen.

De blågula deltar i elitgruppen, där de möter engelskor från elitidrottsgymnasier för rugby. Det är från dessa akademier som England hämtar sina juniorlandslagsspelare.

Bellevuetjejen Hannah Persson var med även i fjol och berättar att engelskorna är väldigt duktiga.

– De är bättre än oss överlag, men så är det också vanligare bland tjejer där att spela rugby. Svenska tjejer i min ålder har spelat i tre år i snitt, medan engelskorna börjar redan i tidig ålder.

Hannah Persson i klungan. Hennes huvud längst till vänster.

Hannah Persson i klungan. Hennes huvud längst till vänster. Foto: Markus Celander

Själv gör hon sitt tredje år i Malmö Rugby Club, där hon började efter att ha kommit i kontakt med sporten via skolrugbyn på sin gymnasieskola, Malmö Borgarskola.

– Det tog tid för mig att komma in i det. Jag hade aldrig hållit på med lagsport tidigare, jag hade bara ridit. Men i takt med att jag blev bättre så blev det roligare.

Hon gillar rugbyn för kontaktspelet – att tackla och att själv bli tacklad.

– Det blir som en kampsport, vilket gör spelet speciellt och roligt.

Det har mest blivit sjumanna för Hannah Persson.

– Jag tycker att det är roligast. Vi spelar på en lika stor plan som 15-manna, så det blir mycket spring och bollkontakt. Det är mer intensivt och man måste hela tiden vara aktiv på planen. Jag upplever det som att 15-manna mer handlar om taktik.

F18-landslaget spelar samtliga sina tre matcher i Rosslyn Park under en dag, den 29 mars, men kommer att vara i England några dagar – bland annat ska de titta på en match i den engelska högsta damligan mellan Harlequin Ladies och Gloucester-Hartpury Women på Twickenham Stoop.

Publicerad 14 March 2019 14:51