Polisen avsatte stora resusrers på att utreda händelsen, som aldrig ägt rum.

Polisen avsatte stora resusrers på att utreda händelsen, som aldrig ägt rum. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Gruppvåldtäkt var påhittad – domstol tror inte på förklaring

Kvinna döms för falsklarm

MALMÖ. Kvinnan i 45-årsåldern larmade polis och uppgav att hon blivit våldtagen av fyra killar. Men överfallet ägde aldrig rum. Nu döms kvinnan för falsklarm.

Det påstådda överfallet ägde rum i slutet av 2017 i södra Malmö. Till larmoperatören på 112 uppgav kvinnan att fyra killar våldtagit henne när hon varit ute och rastat hunden.

Kort därpå ringde kvinnan larmnumret igen. Den här gången ville hon inte att polisen skulle komma eftersom killarna hotat henne med att det skulle göra saken ”ännu värre”.

Men polisen tog anmälan på största allvar. Inte minst eftersom det nyligen inträffat tre andra uppmärksammade gruppvåldtäkter i Malmö.

Polisen gjorde bland annat en brottsplatsundersökning, kontrollerade närliggande övervakningskameror och undersökte kvinnans mobiltelefon och kläder. Kvinnan blev även skjutsad till Kvinnokliniken för vård och provtagning.

Men trots alla ansträngningar fanns det inget som tydde på att överfallet ägt rum.

I mitten av februari i fjor lades förundersökningen om våldtäkt ner. I stället blev kvinnan själv misstänkt för brott.

Kvinnan erkänner att hon ljugit. I förhör framkommer att hon var berusad och mådde dåligt den aktuella kvällen.

Kvinnan uppger även att ”det kändes som om hon hade blivit våldtagen” eftersom hon säger sig ha blivit utsatt för en liknande händelse tidigare. Fenomenet kallas för ”putativ nöd”, det vill säga när en person inbillar sig att det är ett nödläge.

Tingsrätten betvivlar inte att kvinnan mådde dåligt, men konstaterar att det inte finns något som tyder på att hon missuppfattat verkligheten eller den aktuella situationen.

Domstolen anser vidare att kvinnan borde ha förstått innebörden av sin anmälan. Inte minst med tanke på att hon fortsatte hävda att hon blivit våldtagen i flera dagar efter anmälan.

Kvinnan döms för falsklarm, eller missbruk av larmanordning som det heter i brottsbalken. Påföljden blir 50 dagsböter.

Publicerad 13 March 2019 00:00