I ett lönnutrymme i lastbilssläpets golv gömdes 122 paket med totalt 499 kilo cannabis. Nu åtalas en lastbilschaufför i 50-årsåldern.

I ett lönnutrymme i lastbilssläpets golv gömdes 122 paket med totalt 499 kilo cannabis. Nu åtalas en lastbilschaufför i 50-årsåldern. Foto: Tullverket

Gömde ett halvt ton narkotika i specialbyggt golvutrymme

Lastbilschaufför åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling

MALMÖ.

På kvällen den 1 mars rullade lastbilen lastad med polsk isolering över Öresundsbron på väg mot Malmö. Men något mer doldes i släpet. Efter en kontroll upptäckte tullpersonal att det fanns ett dubbelgolv där det i ett lönnutrymme fanns närmare ett halvt ton cannabis. Nu åtalas chauffören i 50-årsåldern för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Av
Andreas Holm

Mannen förnekar all kännedom om narkotikan och menar att han fått i uppdrag att leverera isoleringen från Polen till Norge. Där emellan ska han ha gjort en avstickare till Köpenhamn för att låna ut pengar till en bekant som enligt chauffören "behövde pengar till bränsle." I åtalet framgår att mannen kom med färja från Polen till Trelleborg. Varför han inte körde via Danmark för att besöka sin bekant direkt kan han i förhör inte svara på.

På Lernacken i Malmö ska tullpersonal fattat misstankar om att allt inte stod rätt till när chauffören var på väg från sitt besök i Danmark. Under 66 pallar med isolering upptäcktes ett avancerat lönnutrymme som kunde öppnas eller stängas med fjärrkontroller i lastbilshytten.

Tullpersonal borrade hål i golvet och ska då ha känt en stark doft av cannabis. När de skruvade loss skruvarna som fäste golvet och bände loss brädor hittades 122 paket med totalt 499 kilo cannabis.

Chauffören uppger i förhör att han hittade fjärrkontrollen till lönnutrymmet när han städade hytten, men hävdar att han inte vet var den används till.

Nu åtalas mannen av Malmö tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling, ett brott som enligt åtalstämningen kan ge fängelse i lägst sex år och högst tio år.

Publicerad 13 March 2019 06:00