Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos

Åter igen fel på trafikljusen – mitt i morgonrusningen

"Vägmärkena gäller när trafikljusen inte fungerar"

MALMÖ.

Under flera morgnar har trafikljusen i korsningen Mariedalsvägen och Regementsgatan inte fungerat. Detta har lett till en lätt kaotisk rusningstrafik. Många av stadens trafiksignaler är gamla och kablarna likaså.

I slutet av förra veckan och i början av denna fungerade inte trafikljusen vid Kronprinsen i morgonrusningen.

– En komponent i styrapparaten har varit felaktig, men den är nu ersatt. Att det inte fungerade i morse kan bero på ett kabelfel, som dyker upp när det blir blött. Kabelfel blir värre när det regnar, säger Johan Fjorde, trafikingenjör på fastighets- och gatukontoret.

Han fortsätter:

– Många av trafiksignalerna i Malmö är byggda på 1960- och 1970-talen och framåt och en del kablar är lika gamla. Kablarna har bara en viss livslängd och det är kablarna som är det dyra att byta ut. Dessutom måste man gräva upp vägarna och det ställer till det för trafikanterna.

Vad är det som gäller när trafikljusen inte fungerar?

– Då är det vägmärkena som gäller. Just vid Kronprinsen är det fordonen på Mariedalsvägen som ska lämna företräde för dem på Regementsgatan. Problemet är att så fort trafikljusen inte fungerar kör alla ut i mitten, ställer sig där och tittar istället för att följa trafikreglerna.

Har det varit något tillbud?

– Inte vad jag hört.

Publicerad 13 March 2019 10:29