Polis vid avspärrning efter skottlossning i vid Nydalaparken i Malmö i somras.

Polis vid avspärrning efter skottlossning i vid Nydalaparken i Malmö i somras. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Fyra män åtalas för dödsskjutning i park

En 24-åring sköts till döds – en 30-årig man fick livshotande skador

MALMÖ/HELSINGBORG. Det var strax efter klockan 15 den 3 juli som polis larmades till Nydalaparken vid Lektorsgatan. En person hittades död och en allvarligt skadad efter en skottlossning. Nu åtalas fyra män, tre från Malmö och en från Helsingborg, för mord och mordförsök.

Av
Andreas Holm

Mitt framför lekande barn ska en 23-årig man lyft en skarpladdad pistol och skjutit en 24-åring i ryggen med fyra skott. Sedan ska han riktat han vapnet mot 30-årig man och sköt honom i bland annat benet och handen.

Händelsen fick polisen att oroas över beteendet hos de inblandade.

– De har ändrat sitt beteende, skjuter på dagen i publika miljöer och struntar i princip i om man bli igenkänd eller inte. Man skjuter i miljöer där folk finns på plats, men det är fakta att ingen utomstående än så länge har blivit skadad, sa Malmös polismästare Stefan Sintéus dagen efter skottlossningen.

Nu åtalas fyra män, två 21-åringar, en 22-åring och en 23-åring, för mord och mordförsök. 23-åringen ska enligt åtalet övertalat de två offren att ta sig från Helsingborg ner till Malmö i början på juli. De fyra åtalade och de två andra männen möttes upp i Nydalaparken. Där ska 23-åringen tagit fram en pistol kaliber 9 millimeter laddad med nio skarpa patroner. Först sköt han 24-åringen i ryggen med fyra skott.

"Skotten har föranlett NN:s omedelbara död", skriver Malmö tingsrätt i åtalstämningen.

Direkt efter riktade 23-åringen vapnet mot den andre mannen och sköt honom i vänster lår, höger underben, ena tummen och i baken. Han fick livshotande skador men överlevde.

Skottlossningen ägde rum mitt på dagen på en plats med lekande barn. En mamma hann kasta sig efter sina söner, som av nyfikenhet sprang mot mordplatsen.

– Det var hemskt för det var mycket barn på lekplatsen. Alla började springa åt alla möjliga håll. Man tänker inte att det ska hända på ljusa dagen och när det är barn som leker i området. Det är fruktansvärt, berättade mamman i en intervju med Aftonbladet i somras.

Dagen efter dödsskjutningen greps och anhölls tre av de åtalade männen. Under utredningens gång har misstankarna även stärks mot en av 21-åringarna som anhölls i oktober förra året. I bevismaterialet finns allt från tändsatspartiklar från patronerna som hittats på några av männen till analys av telefonsamtal, SMS och en rad vittnesmål. Bland annat ska 30-åringen pekat ut några av de män som nu åtalas.

Samtliga misstänks för mord och mordförsök. 21-åringarna och 22-åringen misstänks alternativt för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök, eftersom de enligt åtalstämningen "skapat och vidmakthållit ett numerärt överläge mot NN och NN."

Publicerad 12 March 2019 06:00