Hyresgästföreningen är starkt kritisk till vinstuttaget.

Hyresgästföreningen är starkt kritisk till vinstuttaget. Foto: Pressbild MKB

Hyresgästföreningen kritisk till vinstuttag på 133 miljoner kronor från MKB

"Som en dubbelbeskattning av hyresgästerna"

MALMÖ.

Hyresgästföreningen är kritisk till att Malmö stad vill ta ut 133 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolagets, MKBs, vinst. Hyresgästföreningen menar det är hyresgästerna som får betala, något som innebär en dubbelbeskattning av dem.

– Det innebär att varje hushåll som bor i lägenhet hos MKB bidrar med närmare 6 000 kronor extra till Malmö stad i år, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

”Uttaget från MKB är planerat till 133 657 080 kronor. MKB har cirka 23 000 lägenheter i Malmö, en tredjedel av hela hyresbeståndet i staden. Det innebär att varje hushåll i en hyreslägenhet hos MKB i praktiken bidrar med 5 811 kronor extra till Malmö stad i år. Det motsvarar 484 kronor per månad, under ett helt år”, skriver man vidare. Det blir en form av dubbelbeskattning, menar man på Hyresgästföreningen.

– Kommunal verksamhet ska inte extrafinansieras av MKBs hyresgäster, utan av alla oavsett boendeform, säger Inga-Karin Dentz, föreningsordförande i Hyresgästföreningen Malmö östra, i pressmeddelandet.

Hyresgästföreningen ställer sig kritisk till att resurser som borde gå till nuvarande och framtida hyresgäster används till annan kommunal verksamhet.

– Det råder bostadsbrist och MKB har redan ställt in byggandet av lägenheter i år för att de inte tyckte sig ha pengar att fortsätta. Då är det orimligt att ta pengar från MKB och dess verksamhet. MKB har begärt förhandling om att höja hyrorna. När vi nu ser att kommunen planerar att plocka ut stora summor från MKB underlättar det knappast hyresförhandlingarna, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

Publicerad 10 March 2019 00:00