Den då 15-årige pojken under rättegången gällande mordförsöket. Nu döms han för människorov och grovt olaga tvång efter att rymt från anstalten och tillsammans med tre andra kidnappat en 16-åring.

Den då 15-årige pojken under rättegången gällande mordförsöket. Nu döms han för människorov och grovt olaga tvång efter att rymt från anstalten och tillsammans med tre andra kidnappat en 16-åring. Foto: Ritzau Scanpix/Emil Langvad

Sköt vaktmästare – 17-åring döms nu för kidnappning

Rymde från ungdomsanstalt

MALMÖ/STOCKHOLM.

17-åringen från Malmö sköt en vaktmästare med fyra skott och dömdes för mordförsök. Förra året rymde han från sluten ungdomsanstalt för att tillsammans med tre andra män utföra en brutal kidnappning. Nu döms han åter igen till ungdomsvård.

Av
Andreas Holm

17-åringen dömdes mot sitt nekande för två år sedan för mordförsök efter att han skjutit en väktmästare med fyra skott från nära håll vid Pildammsparken i centrala Malmö. Han placerades på en ungdomsanstalt i Stockholmstrakten för att avtjäna ungdomsvård.

I november förra året rymde han tillsammans med en jämnårig man efter att de under knivhot lyckades komma över både nycklar och larmkoder från en behandlingsassistent på Sundbo ungdomshem utanför Fagersta. Männen ska ha sagt "jag ska knulla dig" och "vi har kniv" när de gick till attack. På andra sidan stängslet till anstalten väntade två män i en bil.

De fyra personerna ska sedan ha stoppat en 16-årig pojke och dragit in honom i bilen. Han blev sedan misshandlad i bilen och ute på ett fält med både sparkar, slag och stryptag som orsakade hjärnskakning, skador och flera sår på kroppen. De rånade honom på jacka, klocka, plånbok och mobiltelefon. Männen ska även ha hållit en kniv mot hans hals och hotat med en machete när de tvingade pojken att ringa sina föräldrar och be de överföra 50 000 kronor till hans bankkonto.

"Gör bara som de säger pappa. Aj, aj. Slå mig inte", ska pojken ha sagt under telefonsamtelet.

Föräldrarna tog ut 25 500 kronor för att sedan lämna kontanterna på en parkbänk för att få sin son tillbaka. Några dagar senare greps de fyra männen i en sommarstuga utanför Bålsta, fem mil nordväst om Stockholm. 17-åringen bar då det 16-åriga offrets jacka.

Polisen kunde på brottsplatsen och i den bil 17-åringen färdats i säkra DNA-spår som kopplade honom till brotten. Nu döms han och ytterligare tre män, 17 respektive 18 år gamla för människorov, grovt olaga tvång, rån och grov utpressning. 18-åringen får fängelse i två år och två månader medan de andra tre får sluten ungdomsvård.

Straffvärdet för en vuxen person är 4,5 års fängelse för brotten. Men med hänsyn till 17-åringens ålder, trots att han "återfallit i allvarlig våldsbrottslighet", dömer Södertörns tingsrätt honom till sluten ungdomsvård i ett år. Kvartetten ska även gemensamt betala omkring 170 000 kronor jämte ränta i skadestånd.

Publicerad 20 February 2019 11:16