Karin Wogensen och Mimmi är åter tillsammans hemma i Limhamn efter att Mimmi varit på äventyr i Malmö.

Karin Wogensen och Mimmi är åter tillsammans hemma i Limhamn efter att Mimmi varit på äventyr i Malmö. Foto: Markus Celander

Mimmi hemma i Limhamn igen – efter ett år

"Hon är väldigt kelen och tokig i mat"

LIMHAMN.

Mimmi är hemma igen, efter att ha varit försvunnen i ett år. "Hon är sig lik, förutom att hon är mer kelen än vanligt och besatt av mat", säger matte Karin Wogensen.

Av
Markus Celander

För ett år sedan stängde Karin och Bengt Wogensen balkongdörren och gick och la sig. Vad de inte visste var att deras katt Mimmi var ute på balkongen. När hon aldrig kom in igen hoppade Mimmi ned från balkongen och gick vilse.

– Efter det satte vi upp lappar i hela Limhamn, vi efterlyste henne på nätet och vi meddelade polisen. I somras ringde en person från Kungsbacka och sa att de trodde att Mimmi var hos dem. Men katten däruppe hade båda hörntänderna i överkäken kvar, och det har inte Mimmi eftersom hon har en tandsjukdom som heter forl. Då gav vi upp hoppet, säger Karin.

Men häromdagen ringde Djurens Vänner upp Wogensens och sa att deras katt fanns på deras katthärbärge i Kyrkheddinge. De hade lyckats tyda den suddiga tatueringsmärkningen i Mimmis öra, berättar Karin.

– Vi trodde dem inte. Men så sa de att hon saknade hörntänder så då körde vi till Kyrkheddinge.

Pälsen var tovig och hon var mager, men visst var det Mimmi. Det visade sig att en kvinna hittat Mimmi i ett garage vid Malmö Opera, i centrala Malmö, och kontaktat Djurens Vänner.

– Mimmi verkar bara ha varit i garaget ett dygn. Var hon har varit resten av tiden lär vi aldrig få veta. Men hon var i förvånansvärt bra skick. Många katter som försvinner är förvildade och stressade när de hittas, men Mimmi var social, precis som hon brukade vara, säger Karin.

Mimmi sitter ofta parkerad vid sin matskål sedan hon kom hem.

Mimmi sitter ofta parkerad vid sin matskål sedan hon kom hem. Foto: Markus Celander

Men Mimmi har förändrats trots allt – hon är mer kontaktsökande nu och vill hela tiden ha mat. Wogensens måste ransonera hennes mat.

– Vi kom på henne med att sluka en lussekatt, och så satte hon i sig grönmögelost. Det hade varit helt otänkbart tidigare, säger Bengt.

Och hon vill inte längre gå ut på balkongen, tillägger Karin.

– Hon älskade att vara därute men när jag skulle bära ut henne morrade hon.

Mimmi är elva år och fram till för två år sedan var hon van vid att vara ute.

– Vi bodde i ett hus i Höllviken. Men nu bor vi i Limhamn, och sedan vi kom hit anpassade Mimmi sig som innekatt. Antagligen är det hennes erfarenheter som utekatt som hjälpte henne, säger Karin.

Bengt påpekar att Mimmi är en skärpt katt som klarat sig i Malmö city.

– Hon måste ha använt övergångsställen och stannat vid rött ljus.

Karin Wogensen har skickat en bukett blommor till kvinnan som kontaktade Djurens Vänner, och hon uppmanar alla kattägare att registrera sina katter så att de kan identifieras och återvända hem.

Foto: Markus Celander

Publicerad 16 February 2019 07:00