Kronprinsen är numera Malmös tredje högsta byggnad. 2014 köpte Akelius det.

Kronprinsen är numera Malmös tredje högsta byggnad. 2014 köpte Akelius det. Foto: Mostphotos

Omfattande renovering klar först om 2,5 år

1,9 miljoner mosaikplattor ska bytas ut

MALMÖ.

Restaurang Översten högst upp i Kronprinsen stängde vid månadsskiftet. Det finns ingen ny hyresgäst för den anrika lokalen för tillfället. Fokus hos fastighetsägaren Akelius ligger istället på renoveringen av 26-våningshuset.

– Just nu tittar vi på Överstens lokal för att se vilken hyresgäst och verksamhet som skulle passa där. Oavsett hyresgäst behöver vi göra ett visst underhållsarbete där, säger Mikael Ahlborn, Malmöchef på Akelius.

Restaurangen Översten stängde vid månadsskiftet, men hyreskontraktet upphör först den siste mars. Störst fokus hos Akelius ligger just nu på fasaden och andra renoveringar i Kronprinsen. Som Lokaltidningen tidigare har berättat står det sedan snart ett år fasadställningar på trottoaren vid Kronprinsen längs med Regementsgatan. Det här är en skyddsåtgärd för att skydda fotgängare från eventuella fallande bitar från husfasaden. Fasadställningarna lär vara kvar ett tag eftersom man ännu befinner sig i projekteringsarbete. Först i höst tror Mikael Ahlborn att produktionsarbetet sätter i gång.

– Och med produktion menar jag att hantverkare är på plats, säger han.

Det är en omfattade renovering som planeras. Samtliga 1,9 miljoner mosaikplattor på fasaden ska bytas ut och stambyte ska dessutom genomföras i 730 lägenheter. Dessutom ska fönster och yttertak bytas ut. Allmän belysning, uppvärmning och ventilation kommer att byggas ut och bytas ut. Renoveringen bedöms att ta två år.

Publicerad 12 February 2019 07:00