Fastighetsägaren har inte lyckats få bort faraomyrorna från Bellevuegården. Nu sätter de in ett nytt vapen som ska göra så att myrorna inte kan föröka sig.

Fastighetsägaren har inte lyckats få bort faraomyrorna från Bellevuegården. Nu sätter de in ett nytt vapen som ska göra så att myrorna inte kan föröka sig. Foto: Creative Commons/April Nobile

Nytt vapen ska göra faraomyrorna impotenta

"Myrorna äter allt"

BELLEVUEGÅRDEN.

Fastighetsägaren Stena fastigheter fortsätter kampen mot de tropiska faraomyrorna som gör livet jobbigt för hyresgästerna i 64 lägenheter på Bellevuegården. Nu ska de förstöra myrornas sexliv.

Av
Markus Celander

En hyresgäst berättar för Hem och hyra om hur myrorna numera blivit vardag för dem.

– Vi slänger massor med mat. Det är inte okej. Jag har varit i kontakt med hyresgästföreningen också men de kan inte göra så mycket. Myrorna äter allt. Kaffe, mjöl och allt som är sött. Till och med vatten lockar.

En annan hyresgäst beskriver i ett mejl till Malmö stads miljöförvaltning hur myrorna ger sig på hennes bebis välling, blöjor och leksaker, och att vänner inte längre vill komma på besök eftersom de är rädda att myrorna ska följa med hem.

Utemiljö i bostadsområdet Bellevuegården i Malmö som byggdes i början av 1970-talet

Utemiljö i bostadsområdet Bellevuegården i Malmö som byggdes i början av 1970-talet Foto: Mostphotos

De första rapporterna om faraomyror på Bellevuegården kom redan 2006. Sedan har problemen förvärrats. I slutet av januari genomförde Stena fastigheter den tredje saneringen bara i vinter. Men myrorna finns kvar.

Nu sätter fastighetsägaren in ett nytt vapen mot skadedjuren, ett nytt preparat som ska slå ut faraomyrornas förmåga att fortplanta sig och bli fler. Ytterligare saneringar är planerade. Men hur många det blir är fortfarande oklart.

FAKTA. Faraomyran har sitt ursprung i tropiska länder. De är allätare men föredrar livsmedel med socker och protein. Den tycker om vätska och kan även söka sig till sår och bandage.

Publicerad 12 February 2019 13:17