Polis och räddningstjänst med dykare på plats vid Sege å i Malmö natten till tisdagen efter att en död person hittats i ett vattendrag utmed Södra Stambanan. Enligt polisens hemsida bedöms kroppen legat i vattnet en längre tid och brott kan inte uteslutas.

Polis och räddningstjänst med dykare på plats vid Sege å i Malmö natten till tisdagen efter att en död person hittats i ett vattendrag utmed Södra Stambanan. Enligt polisens hemsida bedöms kroppen legat i vattnet en längre tid och brott kan inte uteslutas. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Död man i vattendrag misstänks ha varit kidnappad

En brottsutredning har pågått sedan i december

MALMÖ.

I december ändrades brottsrubriceringen "försvinnande" till "människorov", vilket är detsamma som kidnappning. Strax innan midnatt hittades mannen i 50-årsåldern död i Sege å och nu har en mordutredning startat.

Av
Anders G Bergquist

Andreas Holm

DeHDet var klockan 23.30 som banarbetare hittade kroppen i Sege å, i närheten av järnvägen vid Västkustvägen i Malmö. Tågtrafiken mellan Malmö-Lund stängdes av under ett par timmar under natten då polisen och räddningstjänst arbetade på platsen. Klockan 03.16 kunde Trafikverket släppa på tågtrafiken på Södra stambanan igen.

– Kriminaltekniker är inkallade och kroppen kommer att genomgå en rättsmedicinsk undersökning, uppgav vakthavande befäl Thomas Söderberg, på polisens hemsida under natten.

På tisdagsmorgonen bekräftar polisen att kroppen har identifierats och att de anhöriga underrättats

– Mannen anmäldes försvunnen men rubriceringen ändrades senare till människorov, vilket innebär att misstanken var att han utsatts för brott, säger Nils Norling som är pressinformatör vid polisen i Malmö.

– I och med att han hittats har nu brottsrubriceringen ändrats till mord, förklarar Nils Norling.

Mannen som hittats har tidigare haft kopplingar till en större kriminell organisation och de senaste veckorna har anhöriga fruktat att han mördats.

– Han sågs senaste de sista dagarna i november och första december anmälde anhöriga honom försvunnen. Någon vecka senare började polisen befara att han utsatts för brott och rubriceringen ändrades till människorov, säger Nils Norling. Att man så snart startade en brottsutredning berodde på målsägandens bakgrund.

– Han har levt med en hotbild och haft skyddad identitet i ett flertal år, förklarar Nils Norling.

Igår hade Kvällspsoten en stor artikel om mannens försvinnande och bara några timmar senare hittades han. Enligt Nils Norling finns det inget som tyder på att det har något samband.

– Det verkar vara en ren tillfällighet, kroppen har legat i vattnet länge och att de två personerna från Banverket skulle jobba här var planerat sedan tidigare, säger Nils Norling.

Mannen kommer nu att genomgå en rättsmedicinsk undersökning, som förhoppningsvis inom några dagar kan fastställa dödsorsaken. Tills dess att man fastställt dödsorsak rubriceras ärendet som mord.

Publicerad 12 February 2019 00:00