Hälften av kemerorna kommer att placeras på och vid Möllevångstorget.

Hälften av kemerorna kommer att placeras på och vid Möllevångstorget. Foto: Mostphotos

Centrala Malmö får ett 20-tal fler övervakningskameror

Hälften av dem placeras på Möllevången

MALMÖ.

Centrala Malmö kommer att få ett 20-tal nya övervakningskameror under våren. Hälften av dem placeras vid Möllevångstorget, andra på exempelvis Södervärn och station Triangeln. Med fler kameror hoppas polisen stävja droghandeln och öka tryggheten.

– Kamerorna ger också en möjlighet att utreda brott på ett effektivare sätt. Vid själva brottstillfället är gärningsmannen ofta maskerad, men inte på väg dit eller efteråt. Så fler kameror kommer att ge en större framgång i brottsutredningar, säger Freddy Nilsson, kommunpolis i Innerstaden Malmö.

Polisområde Norr kommer under våren att få ett 20-tal nya övervakningskameror. Ett tiotal av dessa kommer att placeras på och vid Möllevångstorget. Andra platser som får övervakningskameror är exempelvis Södervärn och station Triangeln.

– Det rör sig i första läget om cirka 20 kameror, som kommer att placeras på olika strategiska platser där känner finns ett behov av kameraövervakning. Längre fram vill vi även ha kameror på Norra Grängesbergsgatan och fler kameror på Sevedsplan, säger Freddy Nilsson.

Kamerabevakningslagen ändrades förra året, vilket innebär att polisen har rätt att sätta upp övervakningskameror upp till 90 dagar utan tillstånd. Därefter måste polisen söka tillstånd hos Datainspektionen. Initialt kommer de här kamerorna att vara utan tillstånd i 90 dagar, för att sedan bli permanenta med tillstånd.

Det finns flera syften med kameraövervakningen.

– De fungerar trygghetsskapande samtidigt som de används för att motverka den öppna droghandeln. Det är väldigt bra kameror med hög detaljupplösning, säger Freddy Nilsson.

Publicerad 09 February 2019 00:00