Fotot är taget i ett annats sammanhang och har inget med den skadade hunden att göra.

Fotot är taget i ett annats sammanhang och har inget med den skadade hunden att göra. Foto: Mostphotos.

Sökte inte vård för sin skadade hund – förbjuds nu att ha djur

Förbuder gäller tills vidare på grund av bristernas allvarlighet

MALMÖ.

Kvinnan dömdes för djurplågeri för att inte ha uppsökt en veterinär trots att hennes hund visade tecken på kraftig smärta och hälta i minst några veckor. Länsstyrelsen har nu beslutat att kvinnan inte får ha några djur överhuvudtaget.

2016 omhändertog polisen kvinnans hund. Hunden var kraftigt halt på ena bakbenet och röntgen visade att det berodde på en äldre fraktur. Hunden var även mager och hade inflammation i ena örat. I maj förra året dömdes kvinnan för djurplågeri av Malmö tingsrätt för att inte ha gett hunden vård för benbrottet.

Kvinnan har i sitt yttrande till Länsstyrelsen angett att hon vill ha tillbaka hunden samt att hon har lämnat mannen som hon då levde med.

Men Länsstyrelsen anser att det inte är helt säkert att det rörde sig om en engångshändelse, tvärtom har hunden visat tecken på smärta och haltat under en längre tid utan att kvinnan uppsökte veterinär. Länsstyrelsen kan inte heller se någon koppling mellan vanvården av hunden och att kvinnan lämnat den man hon då levde med. Därför finns det risk för att det kommer att upprepas, menar myndigheten, som vidare anser att kvinnan saknar förmåga eller vilja att ta hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen.

Därför förbjuds kvinnan att ha djur. Förbudet gäller samtliga djurslag och är på grund av bristernas allvarlighet inte tidsbegränsat, utan ska gälla tills vidare.

Publicerad 06 February 2019 00:00