LB07s mål är att placera sig bättre i årets allsvenska än i fjol. Renée Slegers är klubbens nya huvudtränare.

LB07s mål är att placera sig bättre i årets allsvenska än i fjol. Renée Slegers är klubbens nya huvudtränare. Foto: Vesna Rosell/LB07

LB07s tränare: ”Vi ska spela en attraktiv, offensiv fotboll”

Renée Slegers bygger nytt lag i en turbulent tid för klubben

LIMHAMN-BUNKEFLO.

LB07 är i ett förändringsskede där klubben håller på att välja en ny väg. Sedan i höstas har tre ledande personer slutat – sportchef, tränare och nyligen klubbchefen Vicky Fredriksson – och mitt i denna turbulens förbereder nya tränaren Renée Slegers laget för en tuff tredje säsong i Damallsvenskan.

Av
Mattias Grenholm

Förra säsongen klarade sig LB07 med nöd och näppe kvar i Damallsvenskan. Tack vare vinst i sista matchen hemma mot Djurgården klättrade laget över nedflyttningsstrecket och hamnade på en tionde plats.

Den placeringen var klubben dock inte nöjd med och som följd sades tränaren Otto Perssons kontrakt upp. Ersättare blev Renée Slegers, välmeriterad spelare med erfarenhet från nederländska landslaget samt klubblagen Willem II, Djurgården och Linköping.

Hon fick avsluta sin karriär på grund av skador och tog tränaruppdrag för LB07s F19-lag våren 2018 och alltså steget upp till elittränare i höstas. Sedan dess har hon arbetat för att bygga en delvis ny trupp.

– Vi har haft några träningsveckor i januari och jag tycker det känns bra, nya spelare kommer väl in i truppen och vårt sätt att spela. Jag vill att vi ska spela en attraktiv, offensiv fotboll men givetvis anpassa vårt spel efter motståndet. Hittills har vårt fokus legat på anfallen men nu måste vi jobba mer på disciplinen i försvarsspelet, säger Renée Slegers.

Renée Slegers har lagt sin spelarkarriär bakom sig och fokuserar nu på att bygga upp LB07s lag som dess tränare.

Renée Slegers har lagt sin spelarkarriär bakom sig och fokuserar nu på att bygga upp LB07s lag som dess tränare. Arkivfoto: Ruben Lamers/Creative Commons

Två träningsmatcher har spelats med varierat resultat. Först en rejäl förlust mot danska Bröndby med 1-6, därefter vinst mot Borgeby, som gick upp i elitettan i höstas, med 2-1. På lördag den 9 februari väntar dock det stora elddopet när Svenska cupen inleds med match mot Rosengård.

– Jag blir inte alltför besviken om inte allt sitter i matchen mot Rosengård. Givetvis vill vi vinna alla matcher och vårt fokus för säsongen ligger på både cupen och allsvenskan, men inom laget har vi andra individuella målsättningar. Men absolut har vi målet att placera oss högre upp i allsvenskan än förra säsongen, säger hon.

LB07 har under några korta månader haft stor rotation bland ledarposter, utöver byte av huvudtränare. Mitt under höstspurten avgick mångårige sportchefen Johan Andersson, varpå klubbchefen Vicky Fredriksson fick ta på sig även hans uppgifter. I början av februari gav hon oväntat beskedet att även hon slutar, av personliga skäl.

– Vicky har gjort ett jättejobb för klubben och det är synd att hon slutar. Vicky satte igång stora förändringar i organisationen tillsammans med styrelsen och jag har fullt förtroende för att LB07s ledning jobbar vidare i samma riktning, säger Renée Slegers.

Samma dag som Fredriksson gick ut med att hon slutar kom beskedet att Johan Carlberg blir assisterande tränare för elitlaget.

– Han är nyfiken och professionell och jag kan lägga en del uppgifter på honom. Det känns jättebra, säger Slegers.

Renée Slegers är trots att hon bara är 30 år en välmeriterad spelare. Inför EM 2017 var hon uttagen i Nederländska truppen när hon skadades allvarligt i knät och var tvungen att avsluta sin karriär vid 27 års ålder.

– EM var jobbigt för mig. Det var dubbla känslor eftersom jag så gärna hade varit med men samtidigt var jag så glad och stolt över landslagets EM-guld på hemmaplan. Nu är Nederländerna i en helt annan position och måste räknas in bland favoriterna inför VM i sommar. Men jag är loss från min besvikelse och har inte något sug efter att spela längre.

Så vi kan inte räkna med att du hoppar in i LB07?

– Nej, det är 0,0 procents chans för det, säger Renée Slegers.

Publicerad 06 February 2019 07:00