Genrebild.

Genrebild. Foto: Mostphotos.com

Fler övervakningskameror i Malmö – ska minska våldet och droghandeln

"Upplever det som tryggare"

MALMÖ. Det kommer att sättas upp sju övervakningskameror på Hermodsdal, Lindängen och Nydala under våren. I februari ska den första vara på plats.

– Vi vill göra allt vi kan för att minska det våld som har drabbat södra Malmö. Vi vill att invånarna ska känna sig tryggare. Kamerorna är också viktiga i ett utredningsskede för att se vem som rört sig i området. De är även ett sätt att komma åt den öppna droghandeln, säger Stefan Wredenmark, kommunpolis södra Malmö.

På Lindängen finns redan två kameror uppsatta vid centrum och i vår sätts det upp ytterligare en. Denna kommer att finnas vid Motetten vid Munkhättegatan, där en del av områdets droghandeln sker.

– Vi gjorde en enkätundersökning förra året bland de boende i huset där Motetten ligger och majoriteten önskade övervakningskameror. Vi har lyssnat på dem. Även om droghandeln flyttar minskar också aktiviteten. Med andra ord, vi flyttar på problemet, som inte blir lika intensivt på det nya stället, säger Stefan Wredenmark.

I Hermodsdal och Nydala finns inga kameror i dag, men Hermodsdal ska få fem och Nydala en. I Hermodsdal kommer kamerorna att täcka stora delar av gångstråken, cykelbanan, centrala gatorna samt parkeringen utanför Ica. Den första kameran i Hermodsdal kommer att placeras på en container på Docentgatan.

– Det är en temporär mobil lösning, för att få ut en kamera meddetsamma. Den ska vara på plats inom några veckor. Sedan är det tänkt att den här kameran ska placeras på en husfasad som de andra övervakningskamerorna.

På Nydalatorget placeras kameran vid torget med sikt över en del av parken.Tanken är att övervakningskamerorna kommer under våren.

De övervakningskameror som finns på Lindängen har haft effekt.

– Man upplever det som mycket tryggare på torget nu. Kameror är bara en del i verktygslådan. Det är en ny del för oss, som vi behöver lära oss att utnyttja fullt ut. Det är väldigt bra kameror där man kan se ansikten, säger Stefan Wredenmark

Kameraövervakningslagen ändrades förra året, vilket innebär att polisen har rätt att sätta upp övervakningskameror upp till 90 dagar utan tillstånd. Därefter måste polisen söka tillstånd hos Datainspektionen. Övervakningskameran på containern i Hermodsdal kommer att vara en utan tillstånd i 90 dagar.

– Med de andra är det möjligt att vi börjar med 90 dagar också. Men intentionen är att de ska bli permanenta, säger Stefan Wredenmark.

Fotnot. Det blir även övervakningskameror på Holma/ Kroksbäck samt fler kring Möllevången. På och kring Möllevångstorget rör det sig om ytterligare ett tio-tal kameror.

Publicerad 28 January 2019 00:00