Hälften av årets penningförfalskningar i Sverige har inträffat i Skåne

Hälften av årets penningförfalskningar i Sverige har inträffat i Skåne Genrebild: MOSTPHOTOS

Så slipper DU bli lurad av falska sedlarna

Våg av falska femhundralappar i Skåne

SKÅNE.

Det sprids för närvarande fullt med falska 500-lappar i Skåne. Bland annat har de misstänkta bedragarna lämnat falska sedlar när de köpt saker på Blocket.

Av
Anders G Bergquist

Bara under måndagen anmäldes fyra fall av penningförfalskning i Malmö, och så har det sett ut under året.

– Det har anmälts 48 fall av penningförfalskning i Sverige sedan årsskiftet. Mer än hälften av dem har inträffat Malmö, Lund och Södra Skåne, berättar Nils Norling som är pressinformatör vid Malmöpolisen.

Eftersom sedlarna är relativt välgjorda är sannolikheten stor att det finns ett stort mörkertal. Två personer greps igår efter att ha handlat med falska sedlar på Mobilia och Triangeln, men frigavs efter förhör.

– Det verkar ha varit helt vanliga personer som inte är inblandade, utan bara själva fått falska sedlar, förklarar Nils Norling. I går anmäldes också bland annat ett fall, där en person sålde en spelkonsoll på Blocket. Han fick betalt kontant och blev misstänksam när han granskade sedlarna lite noggrannare. Det visade sig att pengarna var förfalskade.

I Södra skåne har det också varit fyra fall, men det är ännu oklart var de inträffat.

Och i Lund är det precis som i fallet i Malmö Blocketafffärer som betalats med falska pengar.

– I det ena fallet har man haft en telefon ute på Blocket för 9 500 konor och de fick betalt med 10 000 kronor i kontanter, säger Joakim Nyberg som är kommunpolis i Lund.

I det andra fallet har en Iphone7 sålts för 2500 kronor och köparen har fått värdelösa sedlar.

Läs mer: Riksbanken: Så kontrollerar du om sedlar är äkta

Enligt Nils Norling på Malmöpolisen har ett flertal butiksanställda varit mycket uppmärksamma och det är tack vare det som så många sedlar avslöjats.

– Om man misstänker att man fått en falsk sedel ska man direkt säga till expediten eller en väktare. Det går också bra att ringa polisen, säger Nils Norling som är pressinformatör vid Malmöpolisen

Han poängterar att man aldrig själv ska handla med en sedel om man inte är säker på att den är äkta.

– Om man betalar med vad som kan vara en förfalskning gör man sig skyldig till brott, även om man själv blev lurad när man tog emot den falska sedeln, förklarar Nils Norling.

Publicerad 22 January 2019 00:00