Caroline Mellgren har haft mindre än ett år på sig att få ihop polisutbildningen.

Caroline Mellgren har haft mindre än ett år på sig att få ihop polisutbildningen. Foto: Åse-Marie Nilsson

Nu drar polisutbildningen i Malmö igång

"Målet är att ha en polis som speglar samhället"

MALMÖ.

Den 21 januari börjar polisutbildningen i Malmö. Det har varit bråda dagar att skapa en helt ny utbildning och i sommar flyttar man till lokaler med både skjutbanor, övningsmiljöer och ett kriminaltekniskt laboratorium.

I slutet av 2017 beslutades det att Malmö skulle få en polishögskola. I februari förra året satte man igång att skapa utbildningen.

– Det har varit fullt upp att bygga upp en organisation, hitta lärare och lokaler samt att skapa kurser, säger Caroline Mellgren, docent i kriminologi och utbildningsansvarig för polisutbildningen i Malmö.

Söktrycket har varit stort. Av 11 588 sökande till landets polisutbildningar kom 771 in. 96 av dessa börjar i Malmö.

– Jag tycker att det är jättebra att polisutbildningen numera finns i Malmö. Alla vill inte flytta och att det finns polisutbildningar utspridda över landet ökar förutsättningar att fler vill bli poliser, säger Caroline Mellgren.

Första terminen, som främst består av teoretiska ämnen, håller man till på Malmö universitet. Till höstterminen flyttar man till polisutbildningens lokaler i Kranen 2 på Östra Varvsgatan, som ska stå klara i sommar. Där kommer det bland annat att finnas bland annat skjutbanor, kriminaltekniskt laboratorium, polisbilsgarage, polisstation med intag, förhör och celler samt olika övningsmiljöer.

– Det är en lägenhet, butik och krog, där man kan öva sig i ingripande och utredning, säger Caroline Mellgren.

I nära anslutning till lokalerna kommer en övningskörningsbana ligga. Även intresset för att jobba med polisutbildningen har varit stort.

– Engagemanget är stort. De som söker hit vill verkligen skapa en bra polishögskola. Målet är att ha en polis som speglar samhället. Då behövs fler kvinnor och människor med utländsk bakgrund.

Sökande till polisutbildningen i Malmö

Polisutbildningen som startar våren 2019: 1 786 av de sökande har angett Malmö som studieort i första hand. Av dem var 1 127 godkända och kunde kallas till prövning.

Polisutbildningen som startar hösten 2019:1 568 av de sökande har angett Malmö som studieort i första hand. Av dem var 1 049 godkända för prövningen. Från och med prövningen som genomförs nu under våren bokar de sökande själva en tid.

Antagna till polisprogrammet per lärosäte vårterminen 2019:

Borås: 144, varav 72 distans

Växjö: 207, varav 50 distans

Malmö: 96

Umeå: 168, varav 50 distans

Södertörn: 156

har angett Malmö som studieort i första hand. Av dem var 1 127 godkända och kunde kallas till prövning.

Polisutbildningen som startar hösten 2019:1 568 av de sökande har angett Malmö som studieort i första hand. Av dem var 1 049 godkända för prövningen. Från och med prövningen som genomförs nu under våren bokar de sökande själva en tid.

Publicerad 19 January 2019 00:00